
Af Knud Abildtrup
Øget brug af udbud på hjemmehjælpsområdet gennem distriktsopdeling er en del af regeringens nye vækstoplæg, der kom i sidste uge: 'Vækst og fornyelse gennem øget konkurrence'
Det hedder bl.a.:
'Der skabes bedre rammer for øget brug af udbud på hjemmehjælpsområdet. Det gøres obligatorisk for kommunerne at foretage distriktsopdeling. I mindst ét distrikt vil kommunerne skulle anvende udbud.
Den private leverandør, der vinder udbuddet, træder i stedet for kommunen som hovedleverandør og får som udgangspunkt overdraget hele opgaven i distriktet. For at give borgerne mulighed for at vælge mellem flere leverandører, skal kommunen sikre, at øvrige private leverandører, som ønsker at levere til den af hovedleverandøren fastsatte udbudspris, også har mulighed for dette.
I den øvrige del af kommunen kan borgerne frit vælge mellem den kommunale leverandør og godkendte private leverandører. Kommunen får her mulighed for at afregne private leverandører med udgangspunkt i priserne i udbudsdistriktet og fritages således for den administrative byrde, der er forbundet med årlige prisberegninger. En forudsætning er dog, at distriktsopdelingen foretages, så der er sammenlignelige vilkår mellem distrikterne.'
KL-formand Jan Trøjborg har kritiseret oplægget og peget på, at 93 pct. af kommunaldirektørerne oplever manglende interesse fra kompetente private leverandører på de store velfærdsområder, som fx plejeområdet.
- Så hvordan har regeringen tænkt sig at lykkes med at tvinge kommunerne til at udbyde fx plejeopgaver - uanset om der findes kvalificerede private leverandører og uanset, hvad det måtte koste de svageste borgere i landet, spørger KL-formanden.
Oplægget får formanden for FOA, Dennis Kristensen, til at tale om mistillid til offentligt ansatte:
- Jeg fatter ikke den nye mistænkeliggørelse af offentligt ansatte. Hvorfor skal de have at vide, at de ikke gør det godt? Hvorfor skal de trues med udbudspligt, konkurrenceudsættelse og privatisering, som vi objektivt ved fører til ringere arbejdsmiljø? Hvorfor må de offentligt ansatte, der gør det godt, ikke byde ind i den konkurrence, som regeringen mener, er så vigtig?
- Regeringen havde taget fløjlshandskerne på, da vi drøftede kvalitetsreformen, og regeringen talte om tillid til de offentligt ansatte. Jeg skal love for, at fløjlshandskerne er taget af, når der nu skal gennemtvinges udbud.
- Regeringen vil i oplægget øge den private andel af kommunernes opgaver fra 26,5 til 31,5 pct. FOA gennemførte i 2009 en undersøgelse, der viste, at de kommuner, der havde en høj grad af konkurrenceudsættelse på det sociale område, ikke var billigere end andre kommuner. Tværtimod syntes kommuner med højere grad af konkurrenceudsættelse at have højere udgifter på området.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.