DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Regeringen slipper 17 forsøg løs i kommunerne

Færre samtaler mellem jobsøgende og kommunen og mikrolån til arbejdsløse er blandt udvalgte forsøg

I oktober valgte regeringen 44 kommuner som såkaldte frikommuner. Dermed fik de lov til at søge om at eksperimentere med nye måde at drive forskellige indsatser på. De kommuner har indsendt deres ansøgninger, og onsdag har regeringen udvalgt 17 forsøg, som i første omgang skal gøres helt eller delvist til virkelighed.

Listen indeholder blandt andet et forslag med mikrolån til arbejdsløse, der vil starte egen virksomhed. Også et forsøg med færre samtaler mellem kommune og jobsøgende i beskæftigelsesindsatsen er omfattet. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) håber, at forsøgene kan blive til gode eksempler på måder at drive kommunerne mere effektivt.

- Jeg leder efter, om kommunerne kan gøre tingene bedre og på en lettere måde, siger han. Han fremhæver blandt andet forsøget med de færre samtaler som et eksempel.

11 skal undersøges
Forsøgene kører i en tidsbegrænset periode. Herefter er det op til politikerne i Folketinget, om de vil gøre erfaringerne til landsdækkende praksis. Det er ministerens ambition, at der blandt de 17 forsøg ligger nogle ordninger, der skal gøres gældende i hele landet.

- Vi kommer løbende til at gøre nogle af tingene til virkelighed, i det omfang vi kan overtale partierne på Christiansborg, siger han.

I alt har regeringen givet grønt lys til 13 forsøg betingelsesløst. Desuden er fire forsøg blevet imødekommet delvist. Det vil sige, at regeringen har givet tilladelse til dele af forslaget men afslag til resten.

Desuden skal 11 forslag til forsøg undersøges yderligere, mens fem forslag har fået et blankt nej.

Eksemplerne kan spænde vidt. I 2012 lod Fredericia Kommune frivillige forældre tage sig af børn i kommunernes børnehaver, når de blev afleveret om morgenen.

Et andet eksempel er Odense Kommune, som tilbød arbejdsløse en bonus, hvis de gik i jobtræning. Gentofte Kommune har som forsøg givet elever på udvalgte skoler karakterer allerede i 6. klasse.

Se oversigt over de 17 frikommuneforsøg her

 

Ritzau