
Februars rekordregn førte til langvarige oversvømmelser, der stadig står klart i hukommelsen, især i Jylland. Nu giver et bredt flertal i Folketinget med en ny aftale vandselskaberne bedre mulighed for at håndtere fremtidens stigende vandmængder.
Ændrede regler og forenkling skal gøre det nemmere og billigere at lave klimaprojekter over jorden. Alternativet er at udvide eller renovere kloakkerne under jorden. Men projekter over jorden, der leder vandet væk via fordybninger i parker eller langs veje, er i snit fire gange billigere. Reglerne har ikke understøttet de bedste løsninger, erkender klimaminister Dan Jørgensen (S).
- Nu laver vi en gennemgribende sanering af reglerne og skaber bedre rammer for billigere projekter, så vi kan få meget mere klimatilpasning for pengene, siger han.
Med aftalen bliver de forskellige regelsæt for vandselskabers klimatilpasning samlet i ét. De nye regler forventes at træde i kraft ved årsskiftet 2020/2021.
'Blandede bolsjer'
En af forhindringerne har været kravet om, at kommuner skal dække 25 pct. af udgiften til klimaprojekter. Vandselskaberne skal betale de resterende 75 pct. Klimasikringen kommer på den måde til at konkurrere med børnehaver, skoler og ældrepleje under kommunernes anlægsloft. Kravet fjernes fremadrettet.
Bag den ny aftale står regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Carl-Emil Larsen, adm. direktør i de store vandværkers forening, Danva, kalder aftalen 'blandede bolsjer'.
- Det er positivt, at vi nu får mulighed for at bruges vores midler til at lave 'vandparkering' ude i det åbne land, så man undgår oversvømmelser i byerne, siger han.
Problemet er, ifølge Danva, at der nu stilles effektiviseringskrav også til nye projekter.
- Det betyder, at vi kun kan opkræve omkring 80 pct. af udgiften hos kunderne. Vi tror ikke, at man vil se den ventede kickstart med mange nye klimaprojekter, siger Carl-Emil Larsen.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.