Der er over en mia. kr. at hente i at uddanne flere med psykiske og kognitive handicap. Det vurderer Cowi i en rapport lavet for Det Centrale Handicapråd. Det skriver Information.
Ved at hæve uddannelsesniveauet et enkelt trin blandt én pct. i gruppen med psykiske og kognitive handicap som angst, ADHD og autisme, ville den samfundsøkonomiske gevinst ifølge rapporten være knap 1,3 mia. kr. over et arbejdsliv.
Én pct. svarer til godt 1.300 personer. At hæve uddannelsesniveauet ét trin betyder, at en person med 9. klasse som højeste uddannelse får en erhvervsuddannelse og så fremdeles. Og undersøgelser viser, at 40-60 pct. i gruppen med psykiske og kognitive handicap i 2019 kun havde grundskolen som højeste uddannelse.
Kravene clasher
Derfor er et stort potentiale i at hæve uddannelsesniveauet blandt unge med psykiske handicap, mener Birthe Larsen, lektor i økonomi på Copenhagen Business School.
- Så jeg køber præmissen, at selvom man måske bruger flere penge på at uddanne den her gruppe, så kan en bedre tilknytning til arbejdsmarkedet betyde, at staten modtager flere skattekroner og skal afholde færre udgifter til sociale ydelser, siger Birthe Larsen.
Men barrierer i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet gør det svært at regne ud, hvad effekterne af nye tiltag vil være, mener Birthe Larsen.
Fx gør fremdriftsreformens studieaktivitetskrav, at man ikke kan få lån eller SU, hvis man er mere end et halvt år forsinket, og det er en vigtig årsag til, at unge med psykiske handicap har svært ved at få en uddannelse. Det mener Mike Gudbergsen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.
- Det er jo helt hul i hovedet, for især studerende med handicap har jo behov for ekstra tid, siger Mike Gudbergsen.
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.