Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Randers svinger leen - for naturen og miljøet

Find leen frem igen, lyder opfordringen fra Randers Kommune, der selv har gjort det. Nu bruger man le i stedet for motorkraft flere steder langs vandløb, ved naturpleje på engarealer og ved bekæmpelse af bjørneklo

RANDERS: - Leen er væsentlig lettere end nogen kratrydder med motor. Den kan både slå højt og lavt, lodret og vandret, forlæns og baglæns. Og så er der ingen støj, man kan høre fuglene synge, siger skov- og landskabsingeniør Rasmus Hansen.

Bag hans idylliske beskrivelse gemmer sig en praktisk forklaring. Leen skærer nemlig med et fint snit, der gør mindre skade på sarte planter - end ved brug af motorkraft. Og med leen kan man desuden tage særligt hensyn til de omkringstående planter.

- På den måde får man en mere varieret natur. Biodiversiteten er jo et særligt indsatsområde, som kommunen arbejder med i disse år. Med leen kan man få de små planter til at gro, i stedet for at de står i skyggen af andre planter - og dermed ikke bliver til noget, forklarer biolog Hanne Wind-Larsen.

- Leen kan derudover komme til, hvor de motoriserede redskaber ikke kan. Mange steder, hvor der er sat dyr ud til naturpleje, er der et langt hegn. Der kan man ikke komme under med maskinerne, men det kan man med en leen, tilføjer hun.

Det gamle høstredskab er desuden med til at give et bedre arbejdsmiljø for de ansatte, der udfører det praktiske arbejde. Dette er især gældende ved bekæmpelsen af Bjørnekloen. Den uønskede plante indeholder en giftig saft. Når leen anvendes sprøjter saften ikke, som når der anvendes motorkraft.

Også i private haver
Naturfolkene hos Randers Kommune har et håb om, at også flere private vil tage den gamle le i anvendelse. Det kan for eksempel være lodsejere, der har en lille å-brik eller sø. Det kan være folk, der ønsker en naturgrund. Eller i det hele taget alle haveejere, der ønsker at få mere styr på planteren.

- Man kan nemt skære brændenælder, skvalderkål og andet ukrudt væk, så der kan komme styr på havens stauder, fortæller Hanne Wind-Larsen.

Det er dog ikke altid helt simpelt at bruge en le. Den skal eksempelvis vedligeholdes og gøres skarp. Derfor har kommunen også haft afholdt et par le-kurser i samarbejde med Randers Naturpleje- og Kogræsserforening, By Økologisk Forum, LAG Randes og FødevareErhverv.

mou