Randers-chefer beskyldt for stikkeri på lukket byrådsmøde
Bjarne Overmark under valgnatten ved KV17.
Foto: Annelene Petersen, Ritzau Scanpix

Randers-chefer beskyldt for 'stikkeri' på lukket byrådsmøde

Flere politikere refererer anonymt fra et lukket møde om hårde angreb på navngivne chefer fra Bjarne Overmark (Beboerlisten).

RANDERS: Flere politikere, som Randers Amtsavis har talt med, beskriver, hvordan den kontroversielle byrådsveteran fra Beboerlisten Bjarne Overmark nu skal have beskyldt navngivne chefer i forvaltningen for at bruge ansatte som 'stikkere'.

Udtalelsen gav ham ifølge de anonyme byrådskolleger en irettesættelse fra borgmester Torben Hansen (S), der kaldte 'stikker' for et voldsomt udtryk, der giver 'referencer til en uhyggelig tid', hvorefter Overmark skulle have råbt, at 'det er også sådan, der er nu'.

Netop forløbet af det seneste byrådsmøde fik borgmesteren og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til at indkalde alle gruppeformænd til enkeltvise samtaler om samarbejdet. En møderække, der endnu ikke er gennemført, og som også skal handle om den usædvanlige brug af kommunalpolitikernes ret til sagsindsigt i personalemapper - senest udnyttet af byrådsmedlem Frida Valbjørn Christensen (EL).

Over for avisen, der i en overskrift bruger udtrykket 'ond stemning på byrådsmøde', afviser hovedpersonen selv at svare på, hvorfor han tilsyneladende kalder kommunalt ansatte for 'stikkere'.

Overmark har ingen kommentarer, fordi der var tale om et punkt på den lukkede del af byrådsmødet. Et punkt på den åbne dagsorden på samme møde blev lukket af borgmesteren, fordi samme Overmark omtalte 'personhenførbare' oplysninger.

Nært familieskab
På dagsordenen var på blandt andre Overmarks foranledning flere udløbere af sagen om en forflyttet pædagogmedhjælper fra daginstitutionen Stjernehuset - alle for lukkede døre, fordi det var personsager.

Overmark havde ønsket et punkt om visitering til Stjernehuset på den åbne dagsorden, men Torben Hansen greb ind, lukkede punktet og sendte tilhørerne udenfor, kan man høre på den kommunale lydfil fra mødet. Det skete, da Overmark begyndte at diskutere, om nært familieskab mellem en politiker og en chef burde føre til, at politikeren burde erklæres inhabil i en af de sager, hvor chefen er involveret.

'Jeg er da ligeglad. Det er dig, der er mødeleder. Jeg siger bare min mening', lød det fra Overmark, der har været valgt siden KV93 og dermed er politikeren med højest anciennitet i byrådet.

'Administrativt helvede'
Bjarne Overmark har i årevis været en central figur i den lokalpolitiske debat, har i sit civile liv som advokat netop fået møderet for Højesteret og prøvede i 2015 at blive afsat som udvalgsformand ved en omkonstituering, der siden blev kendt ulovlig i byretten.

Den ulovlige omkonstituering, der ud over Overmark også gjaldt Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten) og Daniel Madié (K), er blot en af de usædvanlige begivenheder, der gennem efterhånden mange år har præget det politiske magtspil i Randers.

Det var et V-S-DF-flertal, der gennemførte omkonstitueringen, blandt andet på baggrund af at de mente, de pågældende udvalgsformænd havde brudt tillidsforholdet ved at angribe kommunens embedsmænd i forbindelse med en ophedet skolelukningsdiskussion.

Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisation og ledelse ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, giver til Randers Amtsavis følgende beskrivelse: 'Randers Kommune har gennem en årrække oplevet et absurd politisk og administrativt helvede, med intimiderende anklager grænsende til psykisk terror, og hvor ledere enten er blevet afskediget eller har valgt at tage deres gode tøj og gå. Der er etableret et arbejdsmiljø, hvor samarbejdet og arbejdsdelingen mellem politik og administration er præget af mistillid, trusler og frygt.'

Kurt Klaudi Klausen kalder det 'en situation, som ingen kan være tjent med, for både arbejdsmiljøet og kommunens omdømme ødelægges. Det forekommer mig uforståeligt, at et flertal i byrådet ikke stopper dette mareridt.'

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt