Norge og Sverige har opnået flotte resultater med indsatser, som forebygger, at unge begynder at ryge.
I Norge er 5 pct. af unge svarende til 7.-9.klasse dagligrygere, og 9 pct. ryger dagligt eller lejlighedsvis. I Sverige ryger 7 pct. af 15-årige drenge og 4 pct. af 15-årige piger dagligt. I Danmark er hen mod 10 pct. af 15-årige unge dagligrygere, og henholdsvis 22 pct. af drengene og 26 pct. af pigerne ryger dagligt eller lejlighedsvis.
I Norge bruger næsten alle skoler et undervisningsprogram kaldet "FRI". I Sverige findes indsatser, hvor skole, forældre, erhvervsliv og foreninger arbejder sammen om at holde unge røgfri. Programmerne har også haft gode sideeffekter i form af lavere alkoholforbrug blandt unge, og flere forældre er stoppet med at ryge, når deres børn er med i en indsats.
- Derfor har Kræftens Bekæmpelse inviteret Aalborg Kommune og 5-10 andre kommuner til at prøve et modelprojekt, der bygger på de koncepter, som vi ved, virker i Norge og Sverige, og som vi også forventer vil virke i Danmark, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.
Projekt X-IT
- Undersøgelser viser, at indsatser, som alene foregår i skolen, ikke får unge til at holde sig fra cigaretter, men at det kræver et samarbejde mellem flere aktører i de unges verden, understreger Louise Wohllebe fra Kræftens Bekæmpelse.
- I dette modelprojekt inddrager vi også forældrene. Der vil være information til dem, og der bliver lagt op til, at unge og voksne indgår kontrakter om ikke at ryge. Med kontrakten bliver de unge medlem af en røgfri klub, der giver dem mulighed for at deltage i sociale arrangementer, sports- og fritidsaktiviteter, og som giver rabat i nogle butikker.
- I forbindelse med projektet håber vi på, at erhvervslivet og foreninger har lyst til at støtte op omkring indsatsen og bl.a. være med til at yde rabatter, lave arrangementer m.v. oplyser SSP-konsulent Bjarne Hansen fra Skole- og Kulturforvaltningen.
- Vi håber også, at der måske er nogle skolebestyrelsesmedlemmer, som har lyst til at være med til eksempelvis at lave et arrangement.
Det forventes, at der min. vil være 500 elever, som vil være med i "Projekt X-IT" i første omgang. Indsatsen organiseres og planlægges i løbet af det kommende skoleår, og herefter går samarbejdsprojektet i gang august 2009.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.