FOLKETINGET: Mere end en halv million danskere oplever på et tidspunkt i livet at have en psykisk lidelse. Alligevel er psykiatrien et område, der længe har været underprioriteret. Det skal høre op nu. Derfor vil Radikale Venstre afsætte en kvart milliard til at bekæmpe psykiske sygdomme ved både at øge den forebyggende indsats samt styrke behandlingen, skriver partiet.
- Rigtig mange danskere bliver på et tidspunkt i livet ramt af en psykisk lidelse. Derfor er det et kæmpe problem, at der tilsyneladende er større prestige i at gøre en indsats over for fysiske sygdomme end psykiske, og at psykiatrien ofte kommer i anden række, når der skal tildeles midler. Jeg mener, det er på høje tid, vi giver psykiatrien et løft. Ellers taber vi simpelthen for mange mennesker på gulvet, siger psykiatriordfører Anne Marie Geisler Andersen (R).
Fem nye tiltag
Derfor lancerer hun nu udspillet 'Psykisk sundhed i praksis', som skal styrke psykiatrien med fem nye tiltag til i alt en kvart milliard kroner:
- Psykiatrien skal styrkes ved, at vi får suppleret den medicinske behandling med andre behandlingsformer, såsom psykologhjælp, motion og mestringsforløb - dvs. undervisning i, hvordan man kan lære at leve med en psykisk sygdom. Dette vil vi blandt andet gøre ved at inddrage mennesker, som selv har erfaring med psykisk sygdom, i behandlingsindsatsen. Efter et kortere uddannelsesforløb skal de i samarbejde med en sundhedsfaglig person undervise i, hvad det vil sige at have en psykisk sygdom, samt hvordan man kan lære at leve med den. Disse personer kan også fungere som kontaktpersoner og hjælpe mennesker med psykisk sygdom i det daglige.
Der skal også langt større fokus på motions gavnlige effekt for mennesker med psykiske sygdomme:
Flere forsøg viser, at motion gavner mennesker med psykisk sygdom. Derfor vil vi i Radikale Venstre afsætte midler til, at alle indlagte på psykiatriske hospitaler får mulighed for at motionere en halv time dagligt som et supplement til deres behandling.
Selvmord og depression
Derudover skal hjælpen til mennesker, som har forsøgt selvmord og unge fra familier med alkoholproblemer styrkes markant, og der skal sættes en stopper for den urimelige aldersdiskrimination, som i dag finder sted i psykiatrien:
- Det giver simpelthen ikke mening, at diskriminere på baggrund af alder, som det bliver gjort i dag. Hvis man fx lider af en moderat depression, er man jo ikke mindre syg, blot fordi man har rundet 38 år. Alle mennesker med depression skal kunne få tilskud til psykologhjælp, og ikke som i dag, hvor det kun er en mulighed, hvis man er mellem 18 og 37 år.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.