
Af Paul Hegedahl
Preben Bertelsen (red.):
'Aktør i eget liv. Om at hjælpe mennesker på kanten af tilværelsen';
Frydenlund, København 2010.
224 s., indb., 17 x 25 cm., ill., litteraturliste.
Kr. 269,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7887-838-0.
Bogen tager udgangspunkt i, at vi alle ønsker og har mulighed for at spille en aktiv rolle i tilværelsen. Det teoretiske omdrejningspunkt er positionsmodellen, og gennem teoretiske analyser, casebeskrivelser og interviews viser forfatterne, hvordan modellen bruges i det daglige arbejde på henholdsvis et socialt dagtilbud og et bosted i Danmark.
Casematerialet er hentet dels fra Brohovedet, der er et socialpsykiatrisk dagtilbud i Hobro for unge mellem 18-30 år. Dels fra Tårnvejskollegiet, Landsforeningen Lev, som er en socialpsykiatrisk boenhed i Hvidovre for voksne udviklingshæmmede.
De unge fra Brohovedet er kendetegnede ved, at de længe har siddet fast i systemet - opgaven er at støtte dem i deres personlige udvikling. Bogen fortæller om, hvordan menneskeliggørelse kan gøre det af med følelsen af at være utilstrækkelig og forkert. Om at bevæge sig fra "Det eneste, du kan regne med, er, at du ikke kan regne med noget" til en spirende tillid til verden.
På Tårnvejskollegiet bor 11 beboere i alderen 25-60 år. Med udgangspunkt i den tilværelsespsykologiske grundmodel er det lykkedes at forvandle en institution til et hjem. Et hjem, hvor beboerne føler sig hørt og set, og hvor de i højere grad formår at mestre de udfordringer, hverdagen stiller dem overfor.
Gennem teoretiske analyser, casebeskrivelser og interviews viser bogen, hvordan modellen bruges i det daglige arbejde på Brohovedet og Tårnvejskollegiet. I modsætning til Brohovedet, der fra starten anvendte positionsmodellen som fælles metode, er Tårnvejskollegiet en allerede etableret institution med andre arbejdsmåder, traditioner og rutiner. Beskrivelserne om Tårnvejskollegiet handler derfor om at indføre en ny arbejdsmåde på en eksisterende institution. Det handler både om det organisatoriske og det at få de involverede til at gå ind for på forandringerne - såvel beboere som personale.
Indhold
Bogen er delt op i tre dele med i alt 7 kapitler:
Del 1: Teoretisk introduktion
Kapitel 1 Tilværelsesprojekter og tilværelsespsykologi
Af professor mso Preben Bertelsen, ph.d., Psykologisk Institut, Aarhus Universitet
En teoretisk redegørelse for positionsmodellen, begreber og bud på interventionsformerne.
Del 2: Brohovedet
Kapitel 2 Benhård eksistentiel realisme i tilværelsen
Af cand. psych. Frank Lundum, Brohovedet. Leder for Socialpsykiatri og Misbrug i Mariagerfjord Kommune
Om Brohovedet og stedets primære opgaver og om målgruppens karakteristika.
Om Frank Lundums personlige udformning af tilværelsespsykologien.
Kapitel 3 At få et hverdagsliv til at fungere
Af ergoterapeut Ann Jørgensen, Brohovedet og ergoterapeut Lene Lykke Lauritsen, Brohovedet
Kapitlet beskriver den vigtige sammenhæng mellem oplevelsen af kvalitet i tilværelsen og
mulighederne for at være aktive og deltage i hverdagen. Mulighederne for at anvende modellen
fra Brohovedet hos andre behandlingssteder diskuteres.
Kapitel 4 Det terapeutiske i at møde de unge på en personlig og gennemsigtig måde
Af cand. psych. Sune Bo Hansen, Brohovedet - med orlov som ph.d.-studerende ved Retspsykiatrisk Kompetencecenter Slagelse, Region Sjælland
I dette kapitel er det centrale tema mødet med de unge dér, hvor de er, og der, hvor man selv er som behandler og hjælper - at vise hvordan man kan forholde sig til sine egne styrker og svagheder.
Kapitel 5 "Det føles jo slet ikke som et psykiatrisk sted"
Af forskningsassistent, stud. psych. Rikke Heunecke, forskningsassistent, stud.psych. Vanessa A. Rasmussen og forskningsassistent, stud. Psych. Heidi Reippurt
Indtryk og resultater fra en række interviews med unge, der allerede har været igennem et forløb på Brohovedet. De giver et væsentligt oplevelsesorienteret indtryk af, hvordan forløber har været med til at hjælpe de unge.
Del 3: Tårnvejskollegiet
Kapitel 6 Træk tempoet ud af det sociale samvær
Af daglig leder af Tårnvejskollegiet, cand. psych. David Brian Borup, ekstern lektor ved Institut for
Psykologi, Københavns Universitet
Om indføring af en ny - tilværelsespsykologisk - behandlings- og samværspraksis på en allerede etableret institution: Ændringen af en meget restriktiv praksis over for beboerne til en praksis, der hjælper beboerne til at udvikle og danne positioner, hvorfra de kan etablere egen og fælles tilværelse:
Forvandle en institution til et hjem.
Kapitel 7 Erfaringer med indarbejdning af positionsmodellen i en eksisterende institution
Af daglig leder af Tårnvejskollegiet, cand. psych. David Brian Borup, ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet og daglig leder af Tårnvejskollegiet, cand.psych. Sofie Pedersen
Hvordan tager personalet imod implementeringen af en ny teori- og arbejdsramme i en allerede etableret institution? Hvordan forholder omverdenen sig til forandringen - både de direkte interessenter og medspillere som f.eks. aktivitetscentrene?
Forfatterne beskriver, hvordan flere faggrupper som psykologer, ergoterapeuter, socialrådgivere og pædagoger i praksis og personligt nærværende arbejder ud fra tilværelsespsykologien og positionsmodellens grundforståelse af den menneskelige tilværelse; hjælper - som der står i bogen - "mennesker i livets yderkanter" på trods af alt det, de har imod sig og på basis af alt det, de rent faktisk alligevel har med sig - til "igen at gribe livet og finde frem til egne personlige tilværelsespositioner, hvorfra de kan etablere en egen tilværelse og en fælles tilværelse med (alle os) andre."
Om redaktøren
Professor i psykologi mso Preben Bertelsen (1954) er studieleder på Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Han er cand. psych. og ph.d. fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet 1990, hvor han har været videnskabelig projektmedarbejder, adjunkt og lektor. Han har tidligere været ansat i Landsforeningen for Sindslidendes Vel 1983-1985. Preben Bertelsen er specialist i Psykoterapi. Han er en af hovedkræfterne indenfor antropologisk psykologi i Danmark, og er hovedredaktør på både "Journal of Anthropological Psychology" og "Bulletin fra Antropologisk Psykologi". Preben Bertelsen har udgivet en lang række publikationer, blandt andet bogen "Personlighedspsykologi", 2001, Frydenlund, som giver en god indføring i de væsentligste personlighedspsykologiske opfattelser, f.eks. psykoanalyse, behaviorisme og kognitiv teori.
Tilværelsespsykologien og positionsmodellen
Som nævnt er det teoretiske omdrejningspunkt i bogen - og de konkrete handlingers grundlag - tilværelsespsykologien og den såkaldte positionsmodel. Redaktøren, Preben Bertelsen beskriver et tilværelsesprojekt som "et omfattende bevidst villede handlinger, der tydeligt og klart giver udtryk for det enkelte menneskes særlige personlighed. De centrale projekter er de konkrete, personlige og socialt meningsfulde tilværelsesprojekter, der dels giver mening til tilværelsen dels organiserer og holder sammen på alle øvrige projekter."
De mange forskellige projekter og deres sammenhæng beskrives grundigt. Ens tilværelse bliver altid udformet i et samspil med og i forhold til omgivelserne. Tilværelsespsykologien drejer sig blandt andet om, at se nærmere på selve forholdet mellem person og de omgivelser, hvori tilværelsen og tilværelsesprojekterne udvikles og dannes. For at kunne skabe sig en tilværelse og for at kunne realisere sine forskellige tilværelsesprojekter, skal man have nogle handlemuligheder. Positionering drejer sig om handlemulighederne.
Komponenterne i grundmodellen er:
Position: I hvilken position er man til at kunne handle? Her ses på både evne, vilje og omgivelsernes betydning. Der er tre positionsniveauer:
- Det centrerede niveau, som handler om fællesskaber og nære relationer,
- Det decentrerede niveau, der drejer sig om materielle rammer for vores aktive udfoldelse og
trivsel, - Det individuerede niveau, om at få konkret og personligt overblik, sammenhæng og helhed i
tilværelsens mangfoldighed - både horisontalt og vertikalt.
Refleksion: Hvordan reflekterer man over sin måde at handle og opleve på?
Perspektiv: Hvordan ser man på verden, og hvordan er verden med til at påvirke den måde man ser den på?
Hele modelapparatet og dets fokus på fællesskabet udfoldes grundigt og klart.
Det interessante og unikke ved bogen er, at målet med den - gennem cases fra den komplicerede virkelighed - er at vise, hvilke resultater, der kan opnås ved en systematisk og målrettet kombination af teori og praksis. Det vises, hvordan de mennesker, det hele handler om, i højere grad er blevet rustet til at se problemerne i øjnene og kunne håndtere dem.
Inspiration og udfordring
Bogens forfattere skriver med stort engagement og betydelig faglig viden. I sin anmeldelse af bogen på http://www.socialpsykiatri.dk skriver cand.psych. Esper Sørensen, der er leder af boenheden "Skiftesporet", Herning, bl.a.: "Til sidst vil jeg uforbeholdent anbefale alle, der professionelt arbejder med andre mennesker, at læse bogen. Man kan blive begejstret og overtage positionsmodellens metode og systematik, eller man kan blive inspireret, fagligt udfordret eller blive klar på, hvad man ikke vil. Men man kan ikke upåvirket læse bogen."
Supplerende links
http://www.socialpaedagogen.dk/da/Arkiv/2010/04-2010/Bogomtale-Aktoer-i-eget-liv.aspx
Jens Nielsen: Anmeldelse af "Aktør i eget liv".
http://www.godsocialpraksis.dk/ShowExample.aspx?ExampleID=259
Om Brohovedet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.