Regeringens aftale om et nyt refusionssystem på beskæftigelsesområdet har ikke alene bred partimæssigtilslutning fra S, R, V, DF og K, der er også opbakning fra KL og blandt borgmesterinitiativet Bedre Balance.
De otte borgmestre glæder sig over, at Finansieringsudvalget ikke alene skal vurdere refusionsomlægningens konsekvenser, men også skal tage de økonomiske udgangspunkter i betragtning hos forskellige kommunegrupper, herunder hovedstaden i forhold til provinsen. Partierne bag aftalen om refusionsomlægningen har herved lyttet til argumenterne fra Bedre Balance, hvilket de otte borgmestre bag initiativet gerne vil kvittere for, lyder det i en pressemeddelelse.
- Borgmestrene bag Bedre Balance roser aftalepartierne for, at de kommende justeringer af udligningssystemet ikke kun skal tage hensyn til ændringer som følge af den foreslåede refusionsomlægning, men at det økonomiske udgangspunkt også skal indgå. Der lægges op til at se bredere på, hvad der skal til for at sikre den lokale udvikling i hele Danmark i fremtiden. Dette ambitiøse udgangspunkt er borgmestrene bag Bedre Balance helt enige i, skriver de.
De otte borgmestre vil fremover følge Finansieringsudvalget tæt og vil være behjælpelige med analyser og data, som kan udfordre det eksisterende kommunale udligningssystem både nu og i fremtiden.
KL ser frem til afbureaukratisering
- Det er glædeligt, at der nu er skabt klarhed over det økonomiske ansvar og byrdefordelingen på beskæftigelsesområdet. KL har hele tiden fremhævet, at så grundlæggende ændringer i systemet vil have betydning for den økonomiske fordeling mellem kommunerne. Derfor har vi også i dialogen med regeringen lagt stor vægt på, at der skal tages hånd om dette, siger formand for KL Martin Damm (V).
- Aftalen understreger, hvor vigtigt det er, at der bliver taget yderligere skridt til afbureaukratisering af statslige regler og bureaukratisk kontrol, sådan som kommunerne er stillet i udsigt med beskæftigelsesreformen, tilføjer Martin Damm.
Som følge af omlægningen vil kommunerne fremover modtage en mindre andel af udgifterne via refusioner, hvilket har væsentlige byrdefordelingsmæssige konsekvenser, som øges over tid. Samtidig lægger aftalen op til justeringer i udligningssystemet i 2016 og 2017, der sikrer, at de enkelte kommuner ikke har tab eller gevinster på over 0,1 skattepoint i 2016 og 0,2 skattepoint i 2017 med et loft på hhv. 10 og 20 mio. kr. Herudover skal et udvalg under Økonomi- og Indenrigsministeriet se på en langsigtet tilpasning af udligningssystemet fra 2018.
BedreBalance er et samarbejde mellem de otte kommuner Esbjerg, Herning, Hjørring, Holstebro, Odsherred, Randers, Vordingborg og Aarhus, der arbejder for et enstrenget udligningssystem i Danmark.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.