
Af Knud Abildtrup
- Det er faktisk aldrig prisen i sig selv, der er problemet, hvis en interesseret direktør ender med ikke at tage med på selv de dyreste kurser. Det er mere de politiske reaktioner, at lokalpressen vil skrive om det, at det giver uro i organisationen, og at borgmesteren måske skælder ud. Det er det, der giver bekymringer og får nogen til at sige, at 'det kursus kan vi ikke tage - især, når det foregår i udlandet.'
Jens Hornemann er direktør for COK - Center for Offentlig Kompetenceudvikling - der står bag 'Den Internationale Topchefuddannelse', der i Lyngby-Taarbæk er kommet i vælten.
Her er det godt nok en borgmester - Søren P. Rasmussen (V) - , der forsvarer en børne- og fritidsdirektør Ulla Agerskovs deltagelse i et kursus, der både går til Kina og USA, og en viceborgmester - Simon Pihl Sørensen (S) - der ikke kan forsvare det politiske signal at bruge over 100.000 kr. på at sende en chef på kursus til udlandet i en sparetid.
Jens Hornemann og hans kolleger på COK har ikke aktuelt planer om tilbud, der er dyrere end det, der aktuelt diskuteres. Han beskriver 'Den Internationale Topchefuddannelse' som COK's absolutte flagskib i uddannelseskataloget. Det er også det p.t. dyreste, men han minder om, at en diplomuddannelse i ledelse koster op imod 60.000 kr. , en masteruddannelse i offentlig ledelse næsten 200.000 kr., og at det f.eks. koster 75.000 kr. at uddanne en HK-ansat til kommunom.
- Vi er på COK selvfølgelig opmærksomme på, at der er et øvre niveau for prisen - også når det er på executive niveau. Men vi har som ambition også at kunne tilbyde gruppen af omkring 500 chefer og direktører på det kommunale niveau 1 en attraktiv uddannelse. De folk er ikke længere interesseret i at tage på et lederkursus eller tage en master. Hvor skal de så gå hen for at komme videre? Det er det behov, vi skal afspejle - og uddannelsen er bl.a. designet på baggrund af de diskussioner, vi møder i 'Væksthus for Ledelse' og 'Forum for Offentlig Topledelse'.
- Jeg tror på, at uddannelse på topniveau er en vigtig investering. Og så er jeg i øvrigt ikke i tvivl om, at de 500 direktører, vi snakker om, arbejder rigtig meget og generelt udfører en benhård prioritering af, hvad de bruger tiden på. De har brugt nok tid på hotelværelser og i lufthavne, så det er ikke det, der er attraktivt for dem, slutter Hornemann.
Den relativt nye, internationale topchefuddannelse har tre moduler, Internationalisering, Styring og Innovation, og de første tre hold med ca. 15 på hver er gennemført. Enkelte har gennemført to af de tre moduler.
Den Internationale Topchefuddannelse: I samarbejde med en række anerkendte uddannelsesinstitutioner udbyder COK tre internationale uddannelsesmoduler, der gennem et systematisk udsyn på de nyeste udviklingstendenser indenfor offentlig topledelse inspirerer, udfordrer og kvalificerer deltagernes ledelsespraksis.
Det er muligt at supplere hvert modul med et 800 siders pensum og en afsluttende eksamen i form af en opgave, der skrives på baggrund af udlandsopholdet. Herved kan der givers merit til en fleksibel masteruddannelse i offentlig ledelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.