
For tre år siden blev en død hanulv fundet i Thy, hvilket blev det første bevis - dokumenteret af både forskere og borgere - på, at ulven er vendt hjem til Danmark efter 199 års fravær. Siden fundet af Thy-ulven er et større antal ulve set eller har efterladt sig spor i mange egne af Jylland. Dog er der ikke tale om deciderede kobler, men strejfende hanulve.
Ulvens genkomst har skabt opstand blandt borgere og ført til politiske udmeldinger som 'man skal jo ikke til at have ulvekobler, der løber rundt', som socialdemokraternes miljøordfører Mette Reissmann udtalte til JydskeVestkysten i marts. For nyligt sagde MF Eva Kjer Hansen (V) til Folkebladet Lemvig, at 'vi skal diskutere, om ulven skal brede sig, og om der er plads nok til den'.
Men danske politikere kan ikke ændre på lovgivningen, fortæller Thomas Secher Jensen, der er seniorforsker ved Naturhistorisk Museum Aarhus til dk-teknik:
- Det er hamrende ligegyldigt, hvad en eller anden lokalpolitiker eller landspolitiker for den sags skyld mener om den her sag. Ulven er fredet ifølge EU's habitatdirektiv, og den er rødlistet (på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN's liste over truede plante- og dyrearter, red.), siger Thomas Secher Jensen og fortsætter:
- Det eneste reelle handlerum for danske politikere er at få EU-politikerne til at vedtage et ændret habitatdirektiv. Og det er ikke noget, man sådan lige gør.
Derudover kan Naturstyrelsen i enkelte tilfælde give sig selv dispensation til at skaffe en såkaldt problemulv af vejen, hvis den eksempelvis gentagne gange angriber fåreflokke på samme område eller kommer tæt på menneskelig bebyggelse og udviser truende adfærd, hvilket ifølge Thomas Secher Jensen vil være yderst usandsynligt.
Abonnenter kan læse hele historien på dk-teknik
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.