Af Paul Hegedahl
Jean Jacques Rousseau:
'Politiske skrifter',
redigeret af - og med efterskrift af Mikkel Thorup,
appendiks med oplysninger om oversættelserne;
Forlaget Klim, Århus 2009.
Udgivet med støtte fra Augustinus Fonden og
Dr. phil. Leif Nedergaards Fond.
Indgår i serien Kulturklassiker Klim.
266 s., hft., fyldige noter efter hvert kapitel og efterord.
Kr. 299,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7955-652-2.'På menneskehedens vegne er jeg bedrøvet over, at så mange ideer, der forekommer mig gode og nyttige, til trods for at de nemt kan gennemføres, altid afviger så meget fra det, der gøres.'
- Jean Jacques Rousseau (1712-1778)
Denne bog samler en række af Jean-Jacques Rousseaus (1712-1778) politiske og økonomiske skrifter. De udvalgte tekster har stor betydning for at forstå Rousseaus tanker om suverænitet, frihed, repræsentation, nation, stat, embede, fred osv. Begreber, der stadig har stor aktualitet, som der konstant arbejdes med, og hvor Rousseau endnu i dag leverer et væsentligt bidrag til afklaringen af vores historiske og aktuelle samfundstilstand og til at vise vejen til udviklingen fremover.
I bogen findes også hans vigtige første afhandling, der er et opgør med samtidens fremskridtsoptimisme. Teksten introducerer mange af de vigtigste principper i hans tænkning og viser Rousseau i et opgør med den oplysningstænkning, han ofte associeres med..
Indhold
Bogen indeholder fem af Jean-Jacques Rousseaus tekster samt en meget grundig efterskrift af Mikkel Thorup:
Om genoprettelsen af videnskaberne og kunstarterne har bidraget til at forædle moralen
Oversat af lektor emeritus Niels Amstrup
Konstitutionelt projekt for Korsika
Oversat af Mikkel Max Grundtvig Haug
Afhandling om den politiske økonomi
Oversat af Kåre Blinkenberg
Betragtninger over Polens styreform og dens påtænkte omdannelse
Oversat af Holger Ross Lauritsen
Krigstilstanden
Oversat af Niels Amstrup
Efterskrift: Om Rousseaus politiske filosofi
Af Mikkel Thorup
Alle teksterne er blevet forsynet med et omfattende noteapparat på flere niveauer.
Inspiration til praktiske handlinger gennem tiden
I sin grundige og interessante efterskrift om 'Rousseaus politiske filosofi' opridser Mikkel Thorup konteksten for de forskellige tekster og forklarer Rousseaus hovedbegreber. Han skriver bl.a.: 'Rousseau er velsagtens den mest enigmatiske og kontroversielle tænker i Vestens moderne politiske idéhistorie. Ingen har haft en så tumultarisk og modsigelsesfyldt reception som Rousseau - og få tænkere har i deres samtid og eftertid fremprovokeret så stærke positive og negative reaktioner som Rousseau. Han er blevet hyldet som frihedens filosof og udskældt som totalitarismens profet. - - - Et af paradokserne ved Rousseau er, at der tilsyneladende er ammunition til alle politiske positioner i hans filosofi. Det skyldes ikke, at han var forvirret og selvmodsigende (hvilket han som alle os andre oplagt også var), men at han tænker og skriver på et tidspunkt, umiddelbart før den politiske verden splittes op i stridende ideologiske lejre.
Rousseau er en kampplads i den forstand, at mange politiske positioner og politiske tænkere afgrænser sig positivt eller negativt i forhold til Rousseau. - - - Rousseaus tilgang til politisk forandring var at lade sine principper få partikulært udtryk i overensstemmelse med hvert samfunds særlige karakteristika. - - - (Han var) langt fra at ville tvinge abstrakte principper ned over sagesløse befolkninger, og han opgav ikke sine grundprincipper. Principperne skal finde en form, der passer til situationen, ganske ligesom der skal arbejdes videre med og i forlængelse af menneskene, som de er, ikke som vi gerne ville have, at de var.'
Det er jo værd at have i baghovedet både når der drøftes og udøves indenrigspolitik og udenrigspolitik. Og derfor er Rousseau stadig værd at læse for alle politisk interesserede.
Truslerne mod fællesskabet
Redaktionschef, forfatter Rune Lykkeberg skriver i sin omfattende anmeldelse i Information bl.a.: 'Der er i teksterne et eminent blik for konflikten mellem den enkelte borgers pligtfølelse og det sociale livs fristelser, mellem dyden og lasterne i en moderne kontekst. Som Rousseau skriver med den patos og den præcision, der er med til at gøre 'Politiske Skrifter' til et væsentligt værk for alle interesserede i det moderne samfunds sociale og politiske modsætninger: 'På menneskehedens vegne er jeg bedrøvet over, at så mange ideer, der forekommer mig gode og nyttige, til trods for at de nemt kan gennemføres, altid afviger så meget fra det, der gøres.' '
Rune Lykkeberg påpeger endvidere, at 'Grundlaget for samfundet (er) ifølge Rousseau, at frihed og lydighed stemmer overens. ‘Borger' betyder nemlig, at man både er ‘undersåt' og ‘regent'. Man bliver bestemt over, men man er også med til at bestemme. Det er med filosoffens egne ord 'det politiske legemes essens'. Men det såkaldt politiske legeme kan blive moralsk undergravet. Og det sker for eksempel, når borgerne ophører med at være borgere og sætter deres privatinteresser over det fælles. Så handler de ikke længere som alment fællesskab, men som en samling af individuelle viljer. Det er ifølge Rousseau forskellen på ‘alles vilje' og ‘almenviljen': Almenviljen vil det bedste for helheden. Her træder borgerne sammen med blik for det, der er godt for det politiske legeme. Men når de omvendt tænker fællesskabet som en samling af private interesser, er det ikke ‘almenviljen', men ‘alles vilje', der regerer. Og så bliver fællesskabet ødelagt. - - - Rousseau er en moderne tænker, der hverken lokaliserer kilden til det gode i Gud eller i naturen, men i vores hjerte. Hans tænkning er med at løsrive moralen fra den naturlige orden og placere den i det enkelte menneske som ‘den indre stemme' eller ‘pligtfølelsen'.'
Anstændighed
Når såvel redaktøren, Mikkel Thorup som anmelderen Rune Lykkeberg udtrykker sig så præcist, er der jo ingen grund til at forsøge at finde på andre formuleringer. Man kan - i det aktuelle perspektiv - sige, at Rousseaus tanker i høj grad også er en del af grundlaget for civil ulydighed og dermed for civilkurage.
Noget af det, man måske kan karakterisere hele denne form for indstilling til livet som - uden de store filosofiske overvejelser, men i almindeligt dagligdags sprog - er vel Anstændighed? Det er værd at have i baghovedet, når vi nu udsættes for den mere eller mindre skjulte valgkamp, der raser her, hvor der sandsynligvis er næsten 1½ år til valget udskrives. De forskellige lejre vil søge at hverve proselytter på mange måder. Vi kommer næppe nogensinde tilbage til den tid, hvor Jean-Jacques Rousseau nedfældede sine tanker - inden som regel så futile opsplitning i partier (det er næsten for meget at karakterisere det meste af det, vi udsættes for ideologier); men både for samfundets og for politikernes egen skyld, ville det bedste være at demonstrere en ærlig vilje til fælles problemløsning.
Man kan kun være helt enig med Rune Lykkeberg, når han i sin anmeldelse skriver: ' Der er i teksterne et eminent blik for konflikten mellem den enkelte borgers pligtfølelse og det sociale livs fristelser, mellem dyden og lasterne i en moderne kontekst. - - - ‘Politiske Skrifter' er et væsentligt værk for alle interesserede i det moderne samfunds sociale og politiske modsætninger'.
Om forfatteren
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) var en schweizisk-fransk filosof, forfatter og komponist, der som moralist, samfundstænker og pædagog har haft afgørende indflydelse på moderne vestlig civilisation. Der findes en rig litteratur om hans liv og virke. Her kan henvises til nedenstående supplerende link.
Om redaktøren
Mikkel Thorup er lektor i politisk idéhistorie ved afdeling for Idéhistorie, Institut for Filosofi og Idéhistorien, Aarhus Universitet. Han er cand.mag. i idéhistorie og samfundsfag 2002 og ph.d. med afhandlingen 'In defence of enmity - critiques of liberal globalism' fra Aarhus Universitet 2006.
Mikkel Thorup har skrevet en lang række artikler og bøger.
Supplerende links
http://www.denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Fransk_litteratur/1700-1800/Jean-Jacques_Rousseau
http://da.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau
http://person.au.dk/da/idemt@hum.au.dk
Om redaktøren
http://www.information.dk/204278
Rune Lykkeberg: ' Mennesket forkæler sig til forfald';
Anmeldelse i Information 18. september 2009
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.