Olsen Dyhr efterlyser en naturlov i lighed med klimaloven
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil have en naturlov, så naturen prioriteres mere end i dag.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Olsen Dyhr efterlyser en naturlov i lighed med klimaloven

Naturen skal stå øverst på dagsordenen sammen med klimaet, sagde SF-formand Pia Olsen Dyhr i folkemødetale.

FOLKEMØDET: Det er ikke godt nok, når det i sidste uge kom frem, at andelen af vandboringer, hvor der findes rester af pesticider, indtil videre i 2021 er blevet ved med at stige.

Det sagde SF's formand Pia Olsen Dyhr i sin partiledertale på Folkemødet.

- Det burde være et kæmpe wake-up call. Intet mindre. Et kæmpe wake-up call. Og ikke blot om drikkevandets tilstand, sagde Olsen Dyhr.

- Hvert eneste år ser vi sort på hvidt, at flere og flere danske arter er truede. Agerhønen, hjejlen, sanglærken og hasselmusen.

- Faktisk har tilbagegangen i dyre- og plantearter stort set ikke været så stor, siden en asteroide ændrede klimaet og udslettede dinosaurerne.

- I Danmark er vi faktisk blandt europamestrene i at udpine naturen. Vi ville sandsynligvis kvalificere os til slutrunden, sagde hun.

Ud af 572 vandboringer er der konstateret pesticidrester i 57,9 pct., skrev Jyllands-Posten i sidste uge. I 2016 var det 25,2 pct. Tallene stammer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Efterlyser naturlov

Olsen Dyhr mener, at naturen skal op på siden af klimaet i den politiske dagsorden.

Hun efterlyste en naturlov, som skal være bindende. I lighed med klimaloven, som blev indgået af alle Folketingets partier minus Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Formålet med klimaloven er, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.

- Jeg savner, at vi - det grønne flertal på Christiansborg - trækker en streg i sandet. Siger: hertil og ikke længere. At vi sætter naturkrisen øverst på dagsordenen sammen med klimakrisen, sagde Olsen Dyhr.

- Sidste uge fik vi et Biodiversitetsråd, som skal rådgive os, ligesom Klimarådet gør. Nu skal vi tage næste, afgørende skridt.

- Ligesom vi har en klimalov, skal vi have naturens lov. En lov, der binder denne og kommende regeringer til at stoppe tilbagegangen i dyre- og plantearter.

- Som forpligter os alle sammen på ikke at give en slumplanet videre til de kommende generationer, sagde SF-formanden.

Regeringen skal "bindes til den grønne mast"

Den nuværende regering og kommende regeringer skal "bindes til den grønne mast", siger hun.

- Så får vi en fremtid, hvor insekterne igen klæber til forruden på en varm sommerdag. Hvor vi ikke kan finde en grøn plet til at holde vores picnic uden at blive forstyrret af en sangfugl, der er glad i låget.

- Hvor vi har valgt de vilde haver, sommerfuglene og krible-krable-livet til, frem for golde græsplæner med skarptskårne kanter, sagde Olsen Dyhr.

Ritzau