Fund af giftrester i mere end hver anden vandboring

Fund af sprøjtegifte vækker ved vandselskab bekymring for fremtidens drikkevand. Miljøministeren ønsker mere kontrol.
12. JUN 2021 8.38

I de store byområder finder man nu så mange rester af sprøjtegifte, at der er bekymring for, om man i fremtiden kan skaffe tilstrækkeligt med drikkevand, der overholder grænseværdierne. Det skriver Jyllands-Posten.

For godt tre måneder siden skrev fem af de største vandselskaber sammen med DTU et brev til Miljøministeriet, hvor man bl.a. oplyste, at "hos de største forsyninger, fx Hofor, Novafos og Vandcenter Syd, indeholder 50-90 pct. af det drikkevand, der leveres til forbrugerne, spor af pesticider". Hofor og Novafos leverer vand til hovedstadsområdet, mens Vandcenter Syd leverer til Odense-området.

Samtidig viser et udtræk fra den statslige database over vandprøver fra hele landet, som Danmarks Naturfredningsforening har fået lavet, at andelen af aktive drikkevandsboringer med indhold af sprøjtegifte på fire år er gået fra at udgøre 25 pct. til over 50 pct.

Hos Novafos er vicedirektør og vandchef Bo Lindhardt bekymret.

- Vi er presset og meget sårbare og kan blive nødt til at lukke boringer eller hele vandværker. Men vi kan ikke bare bore ned et nyt sted og pumpe rent vand op, fordi vi finder giftrester overalt. Vi ser ind i en verden, hvor vi langt hen ad vejen må til at rense vandet, siger Bo Lindhardt.

Også miljøminister Lea Wermelin (S) mener, at det store antal fund af giftrester er bekymrende.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for at styrke kontrollen og beskyttelsen af vores drikkevand, siger hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

mh