ODENSE: Kulturstyrelsen og Odense Bys Museer har taget initiativ til udviklingen af en værktøjskasse, der skal skabe værdi for den bygherre, som er med til at finansiere en arkæologisk udgravning i forbindelse med et byggeprojekt.
Baggrunden for projektet er en række vellykkede samarbejder mellem Odense Bys Museer og en række bygherrer. Erfaringerne viser, at fortællinger om de arkæologiske fund kan være med til at skabe presseomtale, opmærksomhed om et byggeprojekt og tilføre nye byggeprojekter sjæl og historie - og dermed bidrage med branding- og markedsføringsværdi til virksomheden.
Nu er de gode eksempler og de bedste kommunikationsværktøjer samlet i en gratis værktøjskasse, som bygherre kan anvende til at skabe værdi af engagementet i kulturarven.
- Når arkæologer griber ind, er det for at redde et stykke kulturarv. Det kan, forståeligt nok, skabe utryghed hos bygherrer, der måske i første omgang tænker mest på planlægning og økonomi, siger kontorchef i Center for Kulturarv og Arkitektur i Kulturstyrelsen, Dorte Veien.
- Derfor er det vigtigt med et projekt som 'Kulturarven som værdi', der afprøver muligheder, og giver museerne redskaber og ideer til god bygherredialog og værdiskabelse.
Bygherrer med i udvikling af værktøjskasse
Inden Odense Bys Museer tog fat på udviklingen af værktøjskassen, gennemførte man en forundersøgelse af 66 bygherrers behov og ønsker til et samarbejde med museerne. Undersøgelsen viste bl.a., at et stort flertal af de adspurgte reagerede positivt på ideen om et samarbejde om at bruge arkæologien som værdiskaber.
Søren G. Nielsen, direktør i Blue Water Shipping, Odense, er en af de bygherrer, der har gode erfaringer med værdiskabelse af arkæologien.
- Da omfanget af den arkæologiske opgave gik op for os, blev vi nervøse for tidsrammen i vores byggeprojekt. Men Odense Bys Museer skal have ros for at tage stort hensyn til byggeriet. Dialogen var god. Jeg kan kun opfordre andre bygherrer med et arkæologisk projekt til at gå aktivt ind i samarbejdet med museet.
Foto: http://www.flickr.com/photos/europedistrict/3947143259/sizes/z/in/photostream/
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.