
Af kommunikationskonsulent Ane Eggert, KL
Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune har valgt at bruge Facebook som et dialogforum i udarbejdelsen af en vision for folkeskolen, 'Fremtidens folkeskole 2010'. Visionen skal vedtages i efteråret af Børne- og Ungeudvalget.
Facebook er valgt, fordi det giver en række løsninger som eksempelvis chat, debatindlæg, afspilning af video og lyd osv., som kommunens egen hjemmeside ikke kan tilbyde i øjeblikket. Dertil kommer, at det er let at nå visse målgrupper, hvis man allerede har et netværk i eksempelvis skolekredse.
- På http://www.facebook.com/fremtidensskole kan interessenterne få ejerskab til visionen, få mulighed for at give deres holdninger til kende over for både journalister, politikere og embedsværket. Baggrunden har i høj grad været kommunens ønske om borgerinddragelse og kvalificering af visionen. Samtidig kan Børne- og Ungeforvaltningen bruge de mange input og idéer som råmateriale til visionen, siger kommunikationskonsulent Per Seyffart.
En anden fordel ved Facebook er desuden, at administratorerne kan sende alle en kollektiv besked.
- I øjeblikket har vi over 400 tilmeldte, og det lyder måske ikke af meget, men til gengæld er det personer, som har en mening og nogle holdninger til visionen. Vi har nu fået samlet dem i et forum, hvor vi kan udveksle oplysninger og skrive direkte til dem. Så det er en direkte kanal til de mest engagerede interessenter. Det kan hverken vores lokale medier, vores hjemmeside eller andre leve op til, understreger Per Seyffart.
Mens Facebooksiden fungerer som dialogforum, fungerer kommunens hjemmeside som kanal for baggrundsoplysning, publikationer med videre.
Facebook som formidler af oplevelser og kulturtilbud
Odense benytter også Facebook til at pushe information om events og kulturtilbud til forskellige målgrupper. På studieområdet i Odense Kommune arbejder enheden PR- og Tiltrækning på at skabe begivenheder og fællesskaber, hvor de studerende kan møde hinanden på tværs af uddannelser for at skabe et markant bedre studiemiljø.
Facebook.com/StudiebyenOdense er sammen med Studiebyen.Odense.dk et sted, hvor de studerende finder events, oplevelser og fakta.
- Facebook bruges i denne sammenhæng som et push-medie til studierelevante aktiviteter og er altså ikke et sted, hvor vi vil involvere de studerende. Vi forsøger naturligvis at involvere, men det har indtil videre vist sig meget vanskeligt at få de studerende til at bidrage med kommentarer. Og det skyldes nok, at Facebook i høj grad er et narcissistisk medie, der anvendes til at fortælle om sig selv og evt. kommentere på sine nærmeste venner, siger kommunikationskonsulent Anders Hybholt.
Facebook bliver i Odense også brugt til at formidle kulturtilbud, herunder koncerter, film, foredrag og caféarrangementer, som en del af arbejdet i Kulturmaskinen og Odense International Filmfestival, der er kommunestøttede projekter.
Ansættelse af facebook-konsulent
Odense Kommune har erfaret, at der er en række udfordringer og finesser, som kan være svære at gennemskue, når man kaster sig ud i brugen af Facebook. Det kan for eksempel være i forhold til at overvåge, redigere indhold og indkalde til begivenheder.
Derfor har man i Odense valgt at ansætte en Facebook-konsulent til bl.a. at tiltrække 3000 profiler til facebook.com/StudiebyenOdense.
- Nye medier kræver nye kompetencer og kvalifikationer. Facebook bør tages lige så seriøst som print og web, da Facebook er godt på vej ud af kravlestadiet til selv at kunne gå, siger Anders Hybholt.
Erfaringer og udfordringer
Brugen af sociale medier i Odense Kommune er endnu så lille, at der ikke er gjort de store erfaringer. Men der har allerede vist sig både juridiske og praktiske udfordringer.
- Der er ingen tvivl om, at kommunen vil have glæde af en guide/politik, der vil kunne skærpe de ansattes professionelle brug og færden - herunder hvordan de skelner mellem privat- og arbejdsmæssig brug af de sociale medier, siger Per Seyffart.
- Vi har også kunnet konstatere, at det i fremtiden vil være oplagt med en overvågning og reaktion på Facebookgrupper, der anvender Odense Kommune i deres beskrivelse. Nogle grupper er negativt stemt eller har en sag, hvor de er utilfredse. Her er det vigtigt, vi har et beredskab på lige fod med vores presseberedskab, hvor vi reagerer og arbejder med vores omdømme ved at gå i dialog med kritikerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.