Virker det at behandle adfærdsvanskelige unge og deres forældre med familieterapi? Har det nogen effekt at give langtidsledige indvandrerkvinder et opkvalificerende kursus i it-færdigheder? Svarene på den slags spørgsmål er der mange, der gerne vil have. Ikke mindst kommunerne, der har ansvaret for udførelsen af store dele af velfærdspolitikken.
I dag er der meget begrænset viden om, hvilke indsatser indenfor det social- og velfærdsområdet, der virker. Der findes generelt ikke data, som kan bruges til at skaffe den viden. Derfor har SFI taget initiativ til et kommuneforum, som er et samarbejde mellem SFI og en række kommuner om at lave effektundersøgelser af konkrete indsatser.
Velfærdseksperimentarium
Effektmåling bygger på, at man sammenligner én gruppe af borgere, der gives en særlig indsats med en anden sammenlignelig gruppe, som får den normale hidtidige indsats. Det vil afsløre, om den særlige indsats har en effekt, der er større eller mindre end den normale indsats. Sådanne forsøgsprojekter kan med stor fordel laves i flere kommuner samtidig. På den måde kan der blive forsøgspersoner nok og der kan laves lodtrækning, når der er behov for det. Kommuneforum for effektmåling kommer på den måde til at blive et slags velfærdseksperimentarium.
Til gensidig glæde
Samarbejdet betyder, at kommunerne forpligter sig til at gå ind i projekter, der egner sig til effektmåling, og lade SFI´s forskere indsamle data. SFI har forpligtet sig til at rådgive kommunerne i forbindelse med forsøgs- og udviklingsprojekter, og formidle viden om effekter på forskellige områder til de relevante forvaltninger.
- Vi ser store perspektiver i kommuneforum, siger SFI´s adm. direktør Jørgen Søndergaard.
- Det er første gang, at forskere og praktikere går sammen på denne måde i et langsigtet partnerskab med et fælles mål. Kommunerne vil gerne vide, hvad der virker helt konkret i praksis og deltage i de nødvendige projekter for at få denne viden. SFI vil gerne analysere data fra veltilrettelagte projekter, så vi kan lave effektmålinger af højeste videnskabelig kvalitet.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.