Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der skal tilføre penge til en række uddannelser med mangel på elever.
Det gælder blandt andet den forberedende grunduddannelse (FGU), der er målrettet unge under 25 år uden en uddannelse ud over folkeskolen eller tilknytning til arbejdsmarkedet. FGU omfatter blandt andet de tidligere produktionsskoler og skal forberede de unge på voksenlivet.
- Det er ufatteligt vigtigt, at vi får givet alle unge en chance, og ét af de steder, man kan det, er altså på FGU, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
En tårnhøj beskæftigelse og højkonjunktur gør, at institutionerne er under pres, fordi der ikke er nok elever. Mange af dem er i arbejde. Det er nærliggende at spørge ministeren, hvorfor man skal tilføre penge til uddannelser, der får færre elever, når der samtidig er mangel på arbejdskraft.
- Grunden til, at vi uddanner unge mennesker, er, at vi har brug for så mange kvalifikationer som muligt. Vi har brug for, at unge mennesker uddanner sig. Ellers mister vi en hel uddannelsesgeneration. Det er jo ikke sådan, at vi lukker alle uddannelsesinstitutioner, bare fordi der er mulighed for at få arbejde, siger hun.
170 millioner
Under højkonjunkturen vil regeringen altså forberede de unge på krisetider ved at holde uddannelsesstederne åbne, så de kan kvalificere sig.
- Hvis man ikke har en uddannelse, så er man altid én af de første til at miste sit job, når vi kommer i lavkonjunktur, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Aftalen er indgået mellem regeringen (S), Socialistisk Folkeparti, De Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet. Aftalen omfatter et tilskud på 170 millioner kroner til FGU i 2023.
Ud over FGU omfatter aftalen 45 millioner kroner til voksen- og efteruddannelser (VUC, AMU og TAMU) samt en etårig videreførelse af den midlertidige forhøjelse af et tilskud til almene gymnasier i Udkantsdanmark på 15,5 millioner kroner.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.