
Af Knud Abildtrup
EU's Regionsudvalg, hvor seks danske kommunalpolitikere og tre regionspolitikere er med, har afgjort, hvordan udvalget selv synes, den fremtidige sammensætning af udvalget skal se ud. Der er i alt 344 pladser i udvalget, og det antal skal justeres i forhold til fremtidige udvidelser af EU.
Synspunktet går på, at udvalget udvides til 350, og for Danmarks vedkommende fastholder vi i første omgang de nuværende ni medlemmer ved den kommende udvidelse med Kroatien og Island, men ved en evt. udvidelse med fx Makedonien og Serbien vil den danske delegation skulle afgive et medlem til otte, oplyser Omer Ciric fra KL.
Det svarer til det, de danske medlemmer har arbejdet for at opnå, mens de større lande ønskede en model, hvor fordelingen i højere grad afspejlede landenes størrelser.
Udvalgets forslag lader hver af de mindste lande afgive hver et medlem, så der bliver plads til otte fra Kroatien og fem fra Island.
Seks af de større lande - bl.a. Danmark - skal så også afgive et medlem, så Makedonien i givet fald kan få deres seks pladser.
De største beholder 24
Hvis også Serbien kommer med, skal landet have 11 medlemmer efter de gældende regler, og det vil betyde lavere repræsentation - igen på et fra hvert land - for 11 af de største lande, der i forvejen har mellem 11 og 23 medlemmer.
Frankrig og Tyskland har som de to allerstørste EU-lande 24 medlemmer, og skal beholde dem alle uanset udvidelser - stadig efter regionsudvalgets opfattelse. Også Malta skal som allermindste medlem beholde sine fem medlemmer.
Da Regionsudvalget er et høringsorgan, er det op til Det Europæiske Råd at træffe den endelige beslutning. I den forbindelse kan det så vælge at lytte til Regionsudvalgets udtalelse.
Rådmand i Odense, Jan Boye (K), er formand for den danske delegation, og har til Altinget udtalt, at udvalget 'løste en principiel sag om, hvorvidt regionsudvalget forsat skal afspejle et bredt udsnit af kommuner og regioner i EU eller blive til en eksklusiv klub for de større regioner. Efter en langvarig lobbyproces sikrede vi de mindre landes sejr, så vi fortsat kan forsvare de danske kommunale interesser stærkest muligt.'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.