Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KV21:
NB vil ikke være stemmekvæg for V i Silkeborg

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater til KV21 - i K i Brønderslev og R i Mariagerfjord. Og i Silkeborg er V denne gang ikke med i valgforbunds-drøftelser.
9. DEC 2020 12.40
TEMA: KV21

Valgforbund indgåes, brydes og overvejes grundigt i de partimæssige baglande. I går kunne vi fortælle om en borgerlig fløj i Helsingør, der ved KV17 var delt meget op, og som op til KV21 vil forsøge at undgå blåt stemmespild - ved KV17 nok to pladser - ved at samle sig i én alliance.

I Silkeborg er situationen ikke helt sådan. I modsætning til Helsingør, hvor K er det dominerende og borgmesterbærende parti, er det i Silkeborg V, der er størst med Steen Vindum som borgmester, men som lige nu ikke er med i forhandlinger om et blåt valgforbund. Midtjyllands Avis beskriver, hvordan K, LA, DF og NB drøfter en alliance bare de fire:

- Vi vil hellere være i valgforbund med mere ligeværdige partier. Vi vil ikke agere stemmekvæg for Venstre, siger NB-lokalformand Tage Gejl til avisen. Nye Borgerlige stillede ved KV17 slet ikke op i Silkeborg, men altså denne gang - dog endnu uden spids.

Ved KV17 gav et blåt valgforbund 11 pladser til V, to til DF, en til K og en til LA og ingen til løsgængeren Teresa Andersen, der stillede op på sin egen liste og ikke kom ind. LA-medlemmet Morten Høgh hoppede siden til V. 

Men med K-formand Jørn Ravns ord til avisen følger de fire små nu en "tommelfingerregel om, at det ofte er de store partier, der får mest ud af at indgå i et valgforbund med mindre partier. Så vi vil hellere finde sammen med partier på vores egen størrelse".

I Mariagerfjord går De Radikale til valg med en ny spids - Jens Lykke afløser partiets nuværende ene byrådsmedlem Casper Hedegaard som spids, oplyser Nordjyske. Hedegaard genopstiller ikke, da han har fået job i København og vil bruge sine kræfter der.

Ved KV17 nød både R og SF godt af et centrum-venstre-valgforbund bestående af R-SF-EL. De to partier fik hver et billigt mandat med henholdsvis 661 og 707 stemmer, mens EL med 526 måtte nøjes med at lægge stemmer til uden at komme i byrådet. Altså "stemmekvæg", som NB-formanden i Silkeborg udtrykker det.

Uden valgforbund var ingen af de tre kommet ind i byrådet, hvor prisen på en plads i snit var på 808.

I Brønderslev går K til valg med ny spids - Peter Stecher erstatter byrådsmedlem Karsten Frederiksen, oplyser Nordjyske. Frederiksen fik ved KV17 et flot personligt valg - femteflest stemmer - men stiller ikke op igen. Stecher, der i dag ikke er i byrådet, fik ved opstillingen 32 stemmer foran byrådsmedlem Line Vanggaard Pedersen, der fik 27.

Ved KV17 fik K to pladser ud af 27 - i valgforbund med DF og V, som fik henholdsvis to og ti pladser ud af det - og V en borgmesterpost i skikkelse af Mikael Klitgard, der er V-spids igen.