Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Flere plejecentre har haft musikere på udendørs besøg som her på Borupvænget i Randers. Ifølge den nye aftale skal der også findes metoder til at understøtte besøg fra familien.

Nattens aftale vil sikre nye måder at besøge ældre

Partnerskaber mod ensomhed og nye metoder til at understøtte besøg indgår i nattens aftale. Socialdirektør beder om meget klare retningslinjer.

Partnerskaber mod ensomhed og en forsigtig åbning i retning af besøg på plejecentre og bosteder er blandt punkterne i nattens aftale mellem Folketingets partier om en yderligere genåbning af Danmark.

Hvordan det helt præcis skal udmøntes, skal diskuteres videre de kommende dage mellem partier, ministre og myndigheder. I aftalen lyder formuleringerne:

  • Der etableres partnerskaber på tværs af myndigheder, civilsamfund, kulturinstitutioner, private aktører og den offentlige sektor, der kan udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.
  • Der findes nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

Det fremgår ikke, hvad de nye metoder kunne være. Men Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl skrev tirsdag på Facebook:

'Måske kan man med afstand og afspritning hjælpe til, at ældre og pårørende nemmere kan mødes. (...) Dette vil vi i DF gerne have undersøgt muligheden for.'

Brug for klare regler
Helle Linnet, som er formand for Socialchefforeningen, er også spændt på, hvilke ændringer der er i vente.

Hun opfordrer først og fremmest til, at der kommer klare retningslinjer for besøg på fx plejecentre og bosteder.

- Det duer ikke, hvis den enkelte medarbejder skal sige ja eller nej til pårørende, fordi man tror, den ene familie er bedre til at tage hensyn end den anden. Der skal være klare regler, siger hun til DK Nyt.

- Der kan sagtens være forskel på, hvad man som pårørende synes, man selv skal have lov til, og hvad familien til naboen på plejecentret skal have lov til. Vi har også set, at når smitten først er kommet ind på et plejecenter, så eskalerer det. Vi glæder os alle til at se vores ældre i familien, men man skal også kunne være tryg ved, at de er beskyttede, siger Helle Linnet, som til daglig er social- og arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune.

Hun understreger, at det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvornår og hvor meget der kan gives tilladelse til gradvise lempelser, og at deres retningslinjer selvfølgelig vil blive fulgt i kommunerne.

Udendørs møder?
Hun peger på, at mange plejecentre er i fuld gang med at bruge fx Skype og Facetime til at hjælpe med at holde kontakt til pårørende. En gradvis lempelse derudover kunne blive tilladelse til udendørs møder, hvor man kan sidde med lidt afstand.

- Men hvis man vil fastholde et retfærdighedsprincip, duer det ikke, at de, der bor i stuen, kan have besøg på terrassen, men dem på første sal ikke kan. Det vil kræve klare regler.

Helle Linnet nævner hjemmeboende demente og deres pårørende som en anden gruppe, der har det svært i denne tid.

- Mange demente plejer måske at komme i et aktivitetshus, og nu har de i en meget lang periode været overladt til sig selv. De pårørende kan være ekstremt belastede efterhånden, siger hun.

Begejstring for flere test
Ældreorganisationen Faglige Seniorer er især begejstret for, at Statens Serum Institut ifølge nattens aftale er på vej med en teststrategi, der indeholder test for corona af 'frontpersonale, pårørende og sårbare grupper'.

'Det er den bedste nyhed længe, for test er grundlaget for, at de ældre på plejehjemmene kan føle sig trygge. Dermed kan de komme ud af den isolation, mange har været henvist til og igen få besøg af familie og pårørende,' siger organisationens direktør Palle Smed i en pressemeddelelse.