DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Nationale test gøres frivillige for de fleste skoler i dette skoleår

80 pct. af skolerne kan selv vælge. De 20 pct., der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal fortsat teste.
21. FEB 2020 11.09

De fleste skoler får nu selv lov at vælge, om de vil gennemføre nationale test i dette skoleår. Partierne bag folkeskoleforliget er fredag blevet enige om en aftale om de omstridte test, oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Der er for stor usikkerhed på elevniveau, og derfor har vi i år valgt at gennemføre de nationale test for et udtræk af eleverne, så vi kan følge med i det faglige niveau, siger hun.

Aftalen betyder, at det for 80 pct. af skolerne er frivilligt, om de vil gennemføre nationale test i dette skoleår. De 20 pct. af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, er fortsat forpligtet til at gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet.

- Vi gennemfører test for de 20 pct., hvor der er de største nationale udfordringer, siger ministeren.

Ny model i det kommende skoleår
Målet er, at en ny model for de nationale test skal findes i det kommende skoleår. Der sigtes mod, at der kan aftales en ny model inden udgangen af 2020, og at den nye model herefter kan træde i kraft hurtigst muligt.

Fremtiden for de nationale test er blevet aktuel, efter at en evaluering for nylig slog fast, at de nationale test ikke giver et retvisende billede af de enkelte elevers faglige niveau.

Som det er i dag, får eleverne efter testen resultatet med hjem til forældrene i en lukket kuvert. I det igangværende skoleår skal forældrene ikke orienteres om deres barns resultat, medmindre forældrene selv beder skolen om det.

Bag aftalen står foruden regeringen partierne Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, De Konservative og Liberal Alliance.

Ritzau