DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Minister vil rette hurtigt op på usikre elevtest

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) indkalder forligskreds om test i folkeskolen.
7. FEB 2020 6.07

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at der er et presserende behov for at få kigget på de nationale test i folkeskolen efter en rådgivningsgruppe har fundet store problemer med testene.

Men hvad der skal gøres - og om testene skal sættes i bero - det skal et møde med forligsparterne i folkeskoleforliget begynde at afgøre fredag. Rådgivningsgruppen har ellers opfordret til at give test en 'timeout.

- Det er for tidligt at konkludere, hvordan vi skal handle på denne her rapport. Alle partier skal have tid til at læse den grundigt og stille spørgsmål, inden vi konkluderer noget, siger ministeren.

Den ekstensive evaluering, der har ledt frem til over 50 anbefalinger til folketingspolitikerne, skiller vandene. SF mener, at rapporten klart viser, at testene er for usikre og bør skrottes.

De Konservative mener, at summen af kardemommen er, at test er gode og skal fortsætte.

Usikkerhed
- Rapporten slår fast, at der er stor usikkerhed på individniveau forbundet med de her test. Men at de virker - set med forsker- og forvaltningsøjne. Så det er både og. Noget af det, vi gerne ville med de her test, virker og noget virker ikke, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Dermed kan både SF og Konservatives holdninger begge leve i samme rum. For mig er det mest af alt for tidligt at konkludere noget klart. Nu skal vi mødes og drøfte, hvordan vi kommer videre, siger hun. 

SF mener, at de nationale test helt skal skrottes. Den holdning står partiet dog umiddelbart lidt alene med i forligskredsen, der ikke tæller de arge modstandere af test, Enhedslisten.

Venstres børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby mener også, at det er for tidligt at sige, om testene skal sættes i bero.

- Evalueringen understreger klart og tydeligt, at der skal forandringer og ændringer i de nationale test til. Men det betyder ikke, at de skal skrotte, eller at de ikke kan bruges til noget.

- Testene har været et godt, vigtigt og nødvendigt redskab, som der også er behov for fremover, siger hun.

Rynker bryn
Dansk Folkeparti, der også er del af folkeskoleforliget, rynker også på brynene, når det kommer til at sætte testene i bero.

- Det er vi ikke umiddelbart til. Evalueringen viser klart, at der er brug for at gøre noget. Men vi er bekymrede for, hvis vi sætter dem i bero, hvornår sætter vi dem så i gang igen? Vi skal meget hurtigt kunne sætte noget andet i stedet.

- Vi ønsker, at test fortsætter, siger Dansk Folkepartis vikarierende undervisningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Det er SF lodret uenig i.

- SF var imod de nationale test, men det blev en del af folkeskolereformen, som vi var med i. Det var frygteligt dumt, at det blev så stor en del af den reform.

- Vi mener ikke, at de nationale test skal være der længere. Først skal de sættes i bero, og så skal de afskaffes, hvis man spørger os, siger Jacob Mark.

De Radikale er ikke som sådan imod test, så længe de kan bruges pædagogisk.

- Hvis vi kan få nogle test, der kan bruges som pædagogisk redskab, så synes vi, det er en god idé, siger Marianne Jelved.

- Socialdemokratiet har været med til at indføre, at vi fik nationale test, fordi vi har været stærkt bekymrede over, at mere end ti pct. af eleverne forlod folkeskolen uden at kunne læse og regne godt nok, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Så ideen om de nationale test har vi været med til at føde og tror fortsat på. Men usikkerheden på elevplan, det duer ikke. Og det bliver vi nødt til at rette op på.

Ritzau