
Når ældre i de kommende år skal have hjælp til rengøring og personlig pleje, bliver det i stigende grad personer med udenlandsk baggrund, der sørger for assistancen.
Ifølge en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration er 30 pct. af eleverne på landets sosuuddannelser i dag indvandrere eller efterkommere. Til sammenligning er det kun 11 pct. af de uddannede sosuere, der i dag har indvandrerbaggrund. Det skriver Jyllands-Posten.
Det er en positiv udvikling for Danmark, mener Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration.
- Vi kan se, at der er færre og færre etniske danskere, som søger ind på sosuuddannelsen. Samtidig er der flere med udenlandsk baggrund, der søger ind.
- Det er en positiv udvikling, fordi indvandrere går ud og udfylder en vigtig opgave i samfundet. Det kan være med til at lukke det hul, der er i forhold til mangel på medarbejdere på blandt andet plejehjem. Det kan også være en vej til integration for dem, siger han.
Men det kan også skabe nogle udfordringer, at et stigende antal indvandrere fylder sosuuddannelsen, understreger Rasmus Brygger.
- Der kan selvfølgelig komme nogle problemer, når der er nogle, som har sprogvanskeligheder. Men det kan man nok godt løse, siger han.
Flest med ikke-vestlig herkomst
Dykker man ned i tallene, viser de, at 25 pct. af sosu-eleverne er af ikke-vestlig herkomst. Flest har tyrkisk, filippinsk eller syrisk baggrund.
Fem pct. af eleverne er af vestlig herkomst, eksempelvis fra andre EU-lande.
Fordelt på linjer er der flest med indvandrerbaggrund på den korte linje, sosuhjælper, hvor de udgør 38 pct., mens tallet er 25 pct. på uddannelsen til sosuassistent.
Fagforbundet FOA vurderer, at der i 2028 vil mangle omkring 41.000 ansatte i sektoren i 2028.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.