DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Næsten hver tredje sosu-elev har indvandrerbaggrund
Fagforbundet FOA vurderer, at der i 2028 vil mangle omkring 41.000 ansatte i sektoren i 2028.
Foto: Finn Byrum, Ritzau Scanpix

Næsten hver tredje sosu-elev har indvandrerbaggrund

Fremtidens ældre skal i høj grad passes af folk med rødder i udlandet.

Når ældre i de kommende år skal have hjælp til rengøring og personlig pleje, bliver det i stigende grad personer med udenlandsk baggrund, der sørger for assistancen.

Ifølge en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration er 30 pct. af eleverne på landets sosuuddannelser i dag indvandrere eller efterkommere. Til sammenligning er det kun 11 pct. af de uddannede sosuere, der i dag har indvandrerbaggrund. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er en positiv udvikling for Danmark, mener Rasmus Brygger, der er stifter af Danmarks Videnscenter for Integration.

- Vi kan se, at der er færre og færre etniske danskere, som søger ind på sosuuddannelsen. Samtidig er der flere med udenlandsk baggrund, der søger ind.

- Det er en positiv udvikling, fordi indvandrere går ud og udfylder en vigtig opgave i samfundet. Det kan være med til at lukke det hul, der er i forhold til mangel på medarbejdere på blandt andet plejehjem. Det kan også være en vej til integration for dem, siger han.

Men det kan også skabe nogle udfordringer, at et stigende antal indvandrere fylder sosuuddannelsen, understreger Rasmus Brygger.

- Der kan selvfølgelig komme nogle problemer, når der er nogle, som har sprogvanskeligheder. Men det kan man nok godt løse, siger han.

Flest med ikke-vestlig herkomst 

Dykker man ned i tallene, viser de, at 25 pct. af sosu-eleverne er af ikke-vestlig herkomst. Flest har tyrkisk, filippinsk eller syrisk baggrund.

Fem pct. af eleverne er af vestlig herkomst, eksempelvis fra andre EU-lande.

Fordelt på linjer er der flest med indvandrerbaggrund på den korte linje, sosuhjælper, hvor de udgør 38 pct., mens tallet er 25 pct. på uddannelsen til sosuassistent.

Fagforbundet FOA vurderer, at der i 2028 vil mangle omkring 41.000 ansatte i sektoren i 2028.

Ritzau