Musikhuspark skal inspirere til nye parker i hele landet
Musikhusparken ligger centralt placeret mellem nogle af Aarhus’ største kulturaktører som Aros, Musikhuset, Ridehuset og Musikskolen.
Foto: Jonas Høholt

Musikhuspark skal inspirere til nye parker i hele landet

En ny grøn park ved Musikhuset Aarhus skal bane vejen for flere grønne parker til gavn for biodiversiteten i hele landet.

AARHUS: Musikhusparken i Aarhus står over for et gennemgribende grønt løft med midler fra Realdania. I stedet for dens nuværende form, der ikke indbyder til ophold, skal parken laves om til et "indbydende grønt samlingssted, hvor aarhusianerne mødes om kultur og natur", lyder det fra kommunen.

Samtidig skal den understøtte bynatur og biodiversitet inde i byen og danne grundlag for at se på, hvordan man kan gøre det med parker og byrum flere steder i landet i fremtiden.

- Parken kommer til at vise vejen for, hvordan man kan lave grønne og bæredygtige byparker til inspiration for andre byer i hele verden, siger rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R).

Han peger på, at særligt corona har vist, hvor vigtigt det er at have adgang til natur og kultur. Det behov kommer parken til at udfylde, mener han.

Aarhus' grønne åndehul

Realdania har bevilget 16 mio. kr. til omdannelsen, og den kommer til at ske i forbindelse med udbygningen af Aros, der ligger i forlængelse af parken, med projektet The Next Level. Det byder bl.a. på et nyt vartegn for Aros med et underjordisk galleri på 1.000 m2 og et værk med navnet The Dome. 

- Musikhusparken er sammen med Rådhusparken det mest centralt beliggende grønne åndehul i Aarhus, som forbinder og skaber byrum mellem de store kulturinstitutioner, Hovedbanegården, Indre by og nye udviklingsområder i Aarhus. Det er samtidig en interessant og svær opgave og kan blive et fint eksempel på, hvordan grønne arealer i tætte byområder både kan blive ramme for kultur og aktivitet for byens borgere og besøgende og samtidig bidrage til løsninger for vigtige bymæssige udfordringer med klima, biodiversitet og andre bæredygtige sammenhænge, siger programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.

Paken er stadig tidligt i omdannelsesfasen, og der skal bl.a. afholdes en arkitektkonkurrence for projektet. Efter planen skal Musikhusparken indvies samtidig med Next Level Projektet i efteråret 2025. 

ibs