DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Mundbind eller visir bliver krav i kollektiv trafik om en uge
Efter flere måneder uden et pressemøde om covid-19 var statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag tilbage på talerstolen
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Mundbind eller visir bliver krav i kollektiv trafik om en uge

Brug af mundbind eller visir påbydes i den kollektive trafik på alle tider af døgnet fra næste lørdag.

Om en uge bliver det et krav at bruge mundbind i den offentlige transport i Danmark. Det gælder alle over 12 år. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

Kravet kommer til at gælde fra lørdag 22. august på alle tider af døgnet, oplyser statsministeren. Kravet gælder ikke bare i tog og busser, men også på stationer og ved stoppesteder samt på færger og i taxaer.

Hidtil har det været en anbefaling af bruge mundbind i myldretiden. I Aarhus og fem andre østjyske kommuner har brug af mundbind været påbudt. Men nu bliver kravet altså landsdækkende.

Også medarbejderne i den kollektive trafik, eksempelvis buschauffører og billetkontrollører, skal iføre sig mundbind eller visir.

Trafikselskaberne skal håndhæve

Når kravet træder i kraft, bliver det op til trafikselskaberne at håndhæve reglerne på samme måde, som de fører billetkontrol. Hvis ikke passagererne bærer mundbind eller visir, vil man ikke kunne komme med, eller man vil blive bortvist fra transportmidlet, oplyse Sundheds- og Ældreministeriet.

Kravet indføres om en uge, så butikkerne kan nå at få fyldt hylderne op, og folk kan nå at få købt mundbind. Statsministeren åbner også for, at brug af mundbind kan blive et krav andre steder end den kollektive trafik.

- Det kan godt være, at vi på et tidspunkt er nødt til at indføre krav om mundbind andre steder, eksempelvis i supermarkeder eller i venteværelse hos lægen, siger Mette Frederiksen.

Der er nok mundbind

Flere danskere vil få brug for mundbind, når der næste uge bliver et krav, når man kører i den kollektive transport.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer dog, at der er tilstrækkeligt med mundbind i butikkerne, når kravet træder i kraft.

- Vi er fortrøstningsfulde i forhold til, at det private marked kan nå det. Vi har givet en uge, så det kan nås. Ved siden af har vi nationale lagre, som også blev sat ind i Aarhus, som vil kunne blive sat ind, hvis det kniber, siger han.

Lørdag er meldingen fra Salling Group, der står bag Føtex, Netto og Bilka, at der er opbygget en solid lagerbeholdning.

- Vi har taget højde for udviklingen i retning af et stigende covid-19 smittetryk gennem de sidste uger. Det betyder, at der er opbygget en solid lagerbeholdning, så vi har ekstra mange mundbind til rådighed for kunderne, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Annette Juhler Kjær, direktør for Kommunikation, i en pressemeddelelse.

Prisen bliver tre kr. per mundbind i Sallings butikker. Det samme er tilfældet i Coops butikker, der lørdag satte 1,3 mio. mundbind til salg.

Ritzau