DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Sundhedsstyrelsen: Brug mundbind i fyldte busser og tog
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen: Brug mundbind i fyldte busser og tog

Et mundbind i tasken er en god idé, når der er trængsel i den kollektive trafik, skriver styrelsen.
31. JUL 2020 12.08
TEMA: Corona

Sundhedsstyrelsen udvider fredag sine anbefalinger om brug af mundbind i særlige situationer og peger nu på, at man med fordel kan bruge et mundbind, hvis man bevæger sig ud i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

Selvom smittespredningen er på et lavt niveau i Danmark, kan der komme flere mindre udbrud, og måske kan vi pludselig se en hurtig stigning, advarer styrelsen.

- I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig. Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer og tager det på, hvis det er svært at holde afstand, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm peger samtidig på, at det primære formål med at bære mundbind er, at bæreren ikke smitter videre, hvis man er smittet uden symptomer, men at mundbind også kan give en ekstra beskyttelse for fx særligt sårbare, der kan have svært ved at holde to meters afstand.

- Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med, at ferien slutter, og genåbningen går ind i fase fire, siger Søren Brostrøm.

En pakke i husstanden

Han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i smittespredningen meget tæt med henblik på, om anbefalinger om brug af mundbind skal udvides til flere situationer som fx indkøbscentre, forsamlingssteder m.v.

Søren Brostrøm foreslår, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge dem.

Han understreger, at mundbind ikke kan erstatte de eksisterende anbefalinger, men skal betragtes som et supplement. Og det er meget vigtigt, at mundbindet bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte, fordi de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

- De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening, siger han.

Der er ikke tale om et krav, men en anbefaling. Derfor vil der heller ikke blive udskrevet bøder, hvis man ikke har mundbind på, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) til Ritzau.

ak