Moderaterne er officielt stiftet med lille kommunalt islæt
Moderaterne er hverken røde eller blå, men lilla, fastslog Lars Løkke Rasmussen, hvilket også afspejles i baggrunden på det nye partis logo.
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Moderaterne er officielt stiftet med lille kommunalt islæt

Udover Lars Løkke har kun en enkelt kandidat erfaring fra Folketinget, mens flere er eller har været aktive kommunalt. Tidligere Ishøj-borgmester bakker op om partiet.
5. JUN 2022 11.51

På et stiftende årsmøde i Vejle foran over 500 fremmødte medlemmer er Lars Løkke Rasmussens politiske projekt, Moderaterne, nu officielt et parti. Samtidig er den tidligere statsminister og leder for Venstre valgt som den politiske leder af det nye parti.

Han nævner i sin tale, at der nu kun er maksimalt et år til næste valg.

- Vi er klar. Vi er klar til at bryde op i de politiske blokke. Vi er klar til at stille forslag, der reelt forandrer og forbedrer. Og vi er klar til at insistere på nuancerne og balancen. På at alting ikke er sort, hvidt, blåt eller rødt, men at der skal være plads til nuancer, siger Lars Løkke.

Fremstrakt hånd fra Frederiksen

Det er heller ikke gået hans næse forbi, at statsminister Mette Frederiksen (S) søndag har meldt ud, at hun er klar til at afsøge mulighederne for en regering over midten efter næste valg.

Lars Løkke forsøgte som statsminister at gøre det samme op til seneste valg i 2019, nævner han.

- Dem, hun har rakt hånden frem til, har afslået den lige så hårdt, som hun selv gjorde det, da jeg rakte hånden frem til hende, siger han med henvisning til de blå partier, der afviser en regering med Mette Frederiksen.

- Derfor er der i den grad fortsat brug for os. Hvis vi ikke bliver det parti, der får de afgørende stemmer, så ender det, som det plejer.

Klar til bred konstellation

Efter talen uddyber Lars Løkke Rasmussen overfor TV2 News, at det bliver Mette Frederiksens største udfordring at få nogen til at gribe den hånd, hun rækker frem over midten.

- Der kommer kun den her brede konstellation over midten, hvis der kommer et parti ind i Folketinget, som der kan løse det her. Det er det, Moderaterne kan, siger han.

Bjørstorp til stede

På mødet søndag blev også de første 41 folketingskandidater præsenteret.

Der er tale om en politisk uerfaren flok. Ud over Lars Løkke er det kun Jakob Engel-Schmidt af de opstillede, der tidligere har siddet i Folketinget, da han i 2013 kom ind som suppleant for Venstre. Han er ansat i partiet som sekretariatschef.

Også partiets kommunikationschef og medstifter, journalist Jeppe Søe, er blandt kandidaterne, og det samme er tidligere teaterdirektør Jon Stephensen og stifter af Gadejuristen Nanna W. Gotfredsen.

Kandidat er også Charlotte Bagge, som sidder i kommunalbestyrelsen i Vordingborg for Fælleslisten, Benjamin Lindberg, som er tidligere V-formand i Solrød, Carina Bloch Simonsen, som indtil kommunalvalget sad i bestyrelsen for Venstre i Gribskov, Nikolaj Gam Pedersen, som er tidligere LA-kandidat til Københavns Borgerrepræsentation, og Erick Thürmer, som er tidligere folketingskandidat for De Konservative.

Til stede på Moderaternes stiftende årsmøde var også Ole Bjørstorp, der er tidligere mangeårig borgmester i Ishøj Kommune for Socialdemokratiet og Ishøjlisten.

Han fortæller til Berlingske, at han bakker op om Løkkes nye parti og afviser ikke at stille op for Moderaterne på et senere tidspunkt.

Ritzau / ak

Artiklen er løbende opdateret