Mette Frederiksen åbner for en flerpartiregering
Mette Frederiksen (S) siger i et interview med Jyllands-Posten, at hun gerne vil åbne for en diskussion af en regering hen over midten.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen åbner for en flerpartiregering

Kommentator: En gamechanger. Umiddelbart er kun De Radikale begejstrede.
5. JUN 2022 8.11

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger i et interview med Jyllands-Posten, at hun gerne vil "åbne en diskussion af, om man vil kunne lave en regering hen over den politiske midte".

I interviewet siger statsministeren, at Socialdemokratiet dog stadig ønsker - og går til valg på - en etpartiregering.

- Men vi vil også gerne åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering. Det er meget reelt og også rigtigt at åbne den diskussion, så danskerne kan forholde sig til det, også i god tid inden et valg, siger hun til Jyllands-Posten.

For præcis fire år siden, på grundlovsdag i 2018, sagde Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet ville gå efter at blive en etpartiregering efter næste folketingsvalg.

Efter valget i 2019 dannede Mette Frederiksen en etpartiregering.

Mette Frederiksen siger til Jyllands-Posten, at forklaringen på hendes kursskifte kan findes i coronakrisen og krigen i Ukraine.

Også Det Nationale Kompromis mellem regeringen, De Radikale, Venstre, De Konservative og SF har fået Mette Frederiksen til at skifte mening, siger hun til avisen.

Går ikke til valg på flerpartiregering

Når Mette Frederiksen alligevel ikke går til valg på en flerpartiregering, skyldes det, at hun mener, at den nuværende socialdemokratiske regering fungerer, og at hun ikke ved, om en regering over midten vil fungere.

Statsministerens invitation til at åbne en diskussion om en regering over midten indeholder ikke nogen ultimative krav om, hvilke partier der skal være med, eller hvad det politiske grundlag for den skal være.

De Radikale har tidligere i år sagt, at de ikke vil pege på en ny etpartiregering efter et valg, men Mette Frederiksen siger, at dagens udmelding ikke bare er at tage bestik af meldingen fra De Radikale.

Statsministeren bliver også spurgt, om det er en forudsætning, at hun er statsminister i en eventuelt bred regering.

Til det svarer hun, at Socialdemokratiet entydigt går til valg på, at hun fortsætter som statsminister.

Engell: En gamechanger

Politisk kommentator Hans Engell kalder meldingen fra Mette Frederiksen for meget markant.

- Det er det, man kalder en gamechanger, fordi Mette Frederiksen i 2018 meget markant har meldt ud, at hun gik efter en etpartiregering, siger han.

Hans Engell mener, at der kan være forskellige årsager til, at statsministeren nu kommer med sin udmelding.

- Jeg tror, at man skal læse det som en taktisk melding. Det er en Mette Frederiksen, der godt kan se, at hun nu har kørt i over tre år med en regering uden De Radikale og SF, og at det bliver svært for hende at komme uden om dem.

- Og jeg tror også, at det handler meget om, at Mette Frederiksen oplever de her angreb mod regeringen for magtfuldkommenhed, og at hun og Barbara Bertelsen (departementschef i Statsministeriet, red.) styrer alt i Danmark, og det billede af hende selv og regeringen vil hun gerne væk fra, siger Engell.

Hvad siger Løkke?

Det, man ifølge Hans Engell nu skal holde sig for øje, er, hvordan de andre partier reagerer.

- Det interessante er, hvad Løkke vil sige.

Lars Løkke Rasmussen, der i dag er formand for Moderaterne, der formelt stiftes søndag, sagde i valgkampen i 2019, da han var statsminister, at han gerne ville have en bredere regering.

- Men kan man se Lars Løkke sidde som minister i en regering under Mette Frederiksens ledelse? Det er ikke helt enkelt.

V og K afviser

Meldingen fra Venstre og De Konservative er da også klart afvisende.

-Jeg har meget, meget svært ved at se Det Konservative Folkeparti i det der på nogen måde. Der er meget store politiske forskelle på tværs af blokkene i dansk politik. Der er 117 områder, hvor vi er rivende uenige, siger politisk ordfører Mette Abildgaard (K) til Jyllands-Posten.

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde kalder meldingen temmelig desperat.

- Det lugter langt væk af en kynisk statsminister, der forsøger at købe de Radikale og SF med ministerbiler mod at undgå alvorlige konsekvenser i slipstrømmen på Minkkommissionen. Jeg kan bare sige helt klart, at ingen kan købe Venstre med ministerbiler i et fordækt forsøg på at undslå sig ansvaret for en skandaløs magtudøvelse. Det er helt vildt, hvis der er nogen partier, der lader sig købe af på den her måde, skriver hun i en sms til avisen.

R positiv, , SF nøler, EL afviser

De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, kalder det positvt, at statsministeren åbner for en regering over midten.

- Jeg ser det som en fremstrakt hånd til et bredere parlamentarisk samarbejde i dansk politik. Det har vi efterlyst i Radikale Venstre siden november, så den fremstrakte hånd tager vi selvfølgelig imod, siger Sofie Carsten Nielsen.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, har til gengæld svært ved at se sig selv i en regering med Venstre og Konservative.

- Det er en teoretisk diskussion og en bogstavleg. Hun har jo egentlig indbudt SF til den leg. Men for os handler det mere om det politiske indhold, end det handler om, hvilke partier man gør det med, siger hun.

Enhedslisten er stærkt imod.

- Det løber mig koldt ned ad ryggen. Vi synes, at det er noget af et maskefald og et voldsomt dramatisk højreskred, siger politisk ordfører Mai Villadsen.

Ritzau / ak

Opdateret kl. 11 med kommentar fra Pia Olsen Dyhr