DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Model for automatisk nedlukninger af kommuner er på plads
Enkelte kommuner har allerede oplevet lokale nedlukninger, men fremover vil der være en klar grænsen for, hvornår der skal sættes ind.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Model for automatisk nedlukninger af kommuner er på plads

En politisk aftale er på plads og indebærer, at kommuner med for mange coronasmittede vil blive pålagt at lukke skoler og daginstitutioner.

Partierne bag den langsigtede genåbningsplan for Danmark er blevet enige om, at der automatisk vil blive indført restriktioner i kommuner, hvis de har mere end 200 smittede med covid-19 ud af 100.000 indbyggere over syv dage. Samme nedlukning gælder også bare for et enkelt sogn, hvis tallet ligger over 400.

Aftalen indebærer, at en kommune vil blive pålagt at lukke skoler og daginstitutioner, hvis smitten er over de 200. For at ophæve restriktionerne skal smitten være under 200 i mindst en uge.

Erhvervsliv i form af butikker, storcentre og liberale erhverv vil ikke blive automatisk lukket, da den beslutning stadig skal forbi regeringens. Men "de må forvente" at blive lukket ned.

Efterskoler, kosttilbud og højskoler undtages automatisk nedlukning. Men der opfordres kraft til, at eleverne bliver på skolen under den lokale nedlukning, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Målrettet og effektiv

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, siger til Ritzau om aftalen:

- Det er fornuftigt at have den automatik, for det er vores værn mod en større nedlukning, at vi ved lokale smitteudbrud kan reagere hurtigt og effektivt.

- Her er det godt, at hvis man oplever smittetal, der nærmer sig en eksponentiel udvikling, så bliver der lukket ned.

Sundhedsordfører for De Radikale, Stinus Lindgreen, mener, at automatiske nedlukninger er et godt værktøj.

- Hvis vi gerne vil have en bred genåbning, så skal vi have en måde at lukke målrettet og hurtigt ned på. Du kan ikke have det ene uden det andet, siger han.

Han fortæller, at tallet 200 løbende vil blive vurderet af Statens Serum Institut og tilpasset smittesituationen i Danmark.

Seks kommuner berørt

Der er tale om en udmøntning af den aftale om langsigtet genåbning, som ni ud af 10 partier i Folketinget blev enige om sidste mandag. I den står der:

- Aftalepartierne er enige om, at hurtige og effektive lokale nedlukninger baseret på en automatik er et afgørende redskab i epidemikontrollen.

- Ved lokale udbrud skal myndighederne iværksætte tiltag og restriktioner, der både sikrer en øjeblikkelig håndtering af det konkrete udbrud, men samtidig også den nødvendige aktivitetsnedgang i det berørte område sådan, at smitten bringes under kontrol.

Ifølge Statens Serum Institut har kommunerne Ishøj, Høje-Taastrup, Halsnæs, Brøndby, Gladsaxe, Ballerup og Fredensborg onsdag over 200 smittede per 100.000 indbyggere.

Ritzau / mh

Når en kommune har et incidenstal over 200 smittede med corona, er det pålagt at lukke alle:

  • Grundskoler
  • SFO’er og klubtilbud
  • Ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner
  • Lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter
  • Lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter

Kommunen er forpligtet til at gøre tilsvarende i et sogn, når:

  • Sognets incidensen overstiger 400 smittede med covid-19 pr. 100.000 borgere pr. uge
  • Der i alt er registreret flere end 20 smittetilfælde de sidste syv dage
  • Og positivprocenten er på 2 pct. eller mere

Kilde: Sundhedsministeriet