dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ministerium underkender tilsynet i powerpoint-sag fra Randers

Statsforvaltningen gav Randers Kommune medhold i at kunne tilbageholde digitale orienteringer til flertalsgruppen som interne, fordi de var dynamiske, men det underkendes nu af Social- og Indenrigsministeriet
22. AUG 2016 10.53

RANDERS: I maj 2015 kom Statsforvaltningen efter næsten et års sagsbehandling med en udtalelse, der mere eller mindre blåstemplede Randers Kommunes ageren i den såkaldte powerpointsag, hvor Randers-ledelsen var parat til at give aktindsigt i udleverede papirer, men ikke i tekst, der forelå på powerpoints.

Men nu - yderligere 15 måneder senere - har også Social- og Indenrigsministeriet af egen drift gransket sagen og er kommet til et andet resultat.

Sagen handlede om et skolestrukturforløb, hvor flertalsgruppen i byrådet via powerpoints fik orienteringer, som mindretallets politikere ikke kunne få adgang til.

De blev holdt interne - i modsætning til udleverede papirnotater, som mindretalsgruppen ville kunne få aktindsigt i. Borgmester Claus Omann Jensen (V) glædede sig i maj 2015 over udtalelsen, der ifølge ham gav kommunen medhold i, at fremgangsmåden i forbindelse med de politiske drøftelser om en fremtidig skolestruktur var lovlig og i orden.

Ved den lejlighed kritiserede en af landets førende offentlighedseksperter, Oluf Jørgensen, der nu er forskningschef emeritus, Statsforvaltningen for langsommelighed - og skrev bl.a. således til dknyt: 'Et afgørende spørgsmål er, om de powerpoints, som embedsmænd viste for flertalsgrupperne, havde en 'endelig form'. Ifølge kommunens ledelse indeholdt disse powerpoints foreløbige vurderinger, og Tilsynet godkender dette. Det er efter min vurdering ikke korrekt. Når kommunens embedsmænd viser powerpoints til politikere, så er det ikke powerpoint-udkast, som forvaltningen arbejder videre på. Disse powerpoints er anvendt som grundlag for politiske drøftelser og har derfor en endelig form i lovens forstand.'

At de famøse powerpoints må betragtes som endelige  i lovens forstand er også ministeriets konklusion. Ministeriet lægger til grund, at dokumenterne i hvert fald på det tidspunkt, de havde været forevist på et møde i forhandlingsudvalget, var endelige interne dokumenter jf Offentlighedslovens § 15, stk. 1.

'Ikke illusorisk'
Det hedder endvidere, at 'kommunalbestyrelsen er et politisk valgt kollegialt organ, hvorfor det kan være særligt vigtigt at bevare dokumenter, der er forevist nogle af kommunalbestyrelsens medlemmer, således at den politiske proces kan dokumenteres, og således at medlemmernes ret til sagsindsigt efter § 9, stk, 1, i lov om kommunernes styrelse ikke gøres illusorisk'.

Kommunalbestyrelsen skal nu behandle udtalelsen fra ministeriet - der er 36 sider lang - senest 5. oktober i år.

Det fremgår også af udtalelsen, at ministeriet har haft generelle overvejelser om forvaltningens bistand til partier/lister i komunalbestyrelsen og til enkelte komunalbestyrelsesmedlemer. Dette er et spørgsmål, som lovgivningen ikke i fuldt omfang udtrykkeligt tager stilling til - og kan give vanskelige afgrænsninger.

Ministeriet har i den forbindelse besluttet at afgive en generel vejledende udtalelse om forvaltningens muligheder for at yde bistand til partiet/lister og enkelte medlemer af kommunalbestyrelsen - og den ventes på nuværende tidspunkt at foreligge senest ultimo 2016.

 

Læs eller download Social- og Indenrigsministeriets udtalelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.