
Rigsrevisionen kritiserer skarpt Ørestadsselskabets skøn for passagerindtægter. Selskabet forudsætter i sit budget, at antallet af metro-passagerer stiger med 48 procent i de sidste tre måneder af 2004. Den tror Rigsrevisionen ikke på, og konstaterer, at sådan en stigning svarer til gennemsnitligt 4 mio. passagerer om måneden.
Det hidtil højeste antal passagerer i en måned var 3,25 mio., da butikscentret Field's åbnede.
Rigsrevisionen pointerer også, at der er risiko for, at metroen får to kroner mindre pr. passager i billetindtægt end forudsat.
HUR, der bestemmer over taksterne i den kollektive trafik i hovedstadsområdet, har foreslået, at Ørestadsselskabet får 6,18 kr. per passager, mens selskabet har regnet med 8,16 kr. Hvis HUR?s forslag som ventet bliver godkendt, kan Ørestadsselskabet ikke betale sin gæld tilbage.
Ministre informerede ikke
Rigsrevisionen, som blev sat til at kulegrave Øretadsselskabet af de folkevalgte statsrevisorer i januar i år, har også set på selskabets overordnede økonomi. Rigsrevisionen er langt fra sikker på, at Ørestadsselskabet har lånt tilstrækkeligt.
Rigsrevisionen kritiserer, at skiftende trafikministre ikke har informeret om, at der ikke var afsat penge til bl.a. indkøb af nye tog i det oprindelige budget. Først i år oplyste trafikministeren, at penge til re- og nyinvesteringer vil forlænge tilbagebetalingstiden til 2073.
En rigtig grim joker i økonomien er kravet fra Comet på to mia. kr. ekstra for tunnelarbejdet. Sagen kører ved en voldgift, der ventes afsluttet om et par år.
Rigsrevisionen er kritiske over for ansvarsfordelingen mellem Trafikministeriet, der er medejer, og Ørestadsselskabets bestyrelses, men finder samtidig, at samarbejdet i praksis har fungeret tilfredsstillende.
/mel
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.