dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Mangel på retningslinier for rotteanmeldelser

DEBAT: Københavns Skadedyrskontrol har i mindst 10 år forsøgt at råbe statens rottemyndighed op, så der kunne blive udarbejdet retningslinier for rotteanmeldelser
16. JUL 2009 14.05

Af Cand scient Torben Sønnichsen

Rotteanmeldelser registeres ganske vilkårligt af den enkelte medarbejder og mange gange indregnes rottehændelser fra samme boligblok flere gange, fordi flere beboere ringer til Skadedyrskontrollen. Befolkningens ivrighed efter at anmelde er et andet aspekt, der ændrer sig fra år til år, ligesom kloakforsyninger, sygehuse, private lodsejere og mange restauranter ikke anmelder rottehændelser.

Jeg har anmeldt to rottehændelser, dels overfor Folketinget og dels overfro Bispebjerg Hospital. Disse to anmeldelser er ikke registreret.

Antallet af indberetninger er derfor ikke egnet til statistisk anvendelse. Man kan således ikke anvende tallet ved at sammenligne år efter år eller mellem de forskellige kommuner.

Det ed Københavns Skadedyrskontrol ganske udemærket og af samme grund bør den undlade at udlede nogetsomhelst ud af disse vilkårligt nedfældede anmeldelser.

Tal snyder
Man kan derfor heller ikke udtale, at fordi tallet er faldet med 16%, så er indsatsen forbedret med 16%. Man forsøger her at politisere med et ømtfindtligt område.

Dette er baggrunden for mit forslag til Miljøministeren om at indføre et paradigmeskift i dansk rottebekæmpelse. Arbejdet skal først og frememst redefinere indberetningspligten for rotteangreb og derefter skal man inddrage Danmarks Statistik i dette vigtige arbejde. Bindende mål for indsatsen målt i en endgang af anmeldelser for derefter først en reel mening.

Et typisk rotteår har statens rotteeksperter udtalt omfatter ca. 80.000 anmeldelser. I 2009 var tallet 174.000.

Til sammenligning er det årlige antal klager over togforsinkelser ca 30.000.

Skal man tro på, at antallet af rotteklager er korrekt er der så 20 borgere i timen døgnet rundt, der oplever rotter på den ene eller anden måde.

Læs her rotte-statistik fra kommunerne:
http://dknyt.dk/Billedarkiv/Konsulentmeddelelse_nr_30.pdf

Torben Sønnincsen, BioLiving Miljøkonsulenter, Bagsværd

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/mangel-paa-retningslinier-for-rotteanmeldelser

GDPR