Af Thomas Jensen
HORSENS: Mænds behov for tag over hovedet, omsorg og gode råd er stort. Det oplever lederen og de frivillige hjælpere i Horsens Krisecenter for Mænd. På grund af pladsmangel må centret imidlertid afvise mindst to mænd om ugen og i stedet henvise dem til andre krisecentre eller forsorgshjem.
Sidste år var der 740 overnattende på krisecentret i Horsens. I gennemsnit har der været cirka 600 om året de sidste fem år.
40.000 i tilskud - resten må skaffes af andre veje
Krisecentret i Horsens får 40.000 kroner i tilskud om året fra kommunen. Det økonomiske grundlag, hviler på tipsmidler, fonde og private bidrag. Lederen Grethe er den eneste lønnede arbejdskraft. Centret har 20 frivillige og en praktikant - både mænd og kvinder. Budgettet er 200.000 kroner om året.
- Sommerferien plejer at være en stille periode, men i år har der været fuld knald på belægningen. Siden jul har vi i gennemsnit været nødt til at afvise to mænd om ugen simpelthen på grund af pladsmangel, fortæller Grethe, der er daglig leder i Horsens Krisecenter for Mænd.
I Århus er der fire overnatningspladser for mænd, Fredericia har fire, Århus har fire pladser til overnatning og København har 10. Odense har ingen overnatningsmuligheder. Aalborg har overnatning efter aftale.
Venstres næstformand for Socialudvalget i Folketinget vil gerne se tal og statistik på problemets omfang, før der gribes til handling.
- Jeg vil gerne se en nærmere redegørelse og oplysninger på, hvordan det står til på krisecenterområdet. Ligestilling er ikke spørgsmål om, der bliver brugt lige mange penge til kvinder og mænd, men om hvilket behov der er. Jeg vil opfordre krisecentrene til at sende oplysningerne, så er de velkomne til at fremlægge deres sag i et foretræde for udvalget, siger Erling Bonnesen (V).
Smidt ud af konen
De fleste mænd, der opsøger krisecentret, er blevet smidt ud af konen i forbindelse med en skilsmisse, eller de har mistet deres job. Nogle bor i centret tre dage. Andre syv måneder.
Centrets fire sovepladser er fordelt på to rum à otte kvadratmeter. Det betyder, at to mænd må deles om et lille værelse.
- Der er utrolig meget tabu forbundet med mænd og krisecentre. De fleste tror ikke på, at mænd kan blive både fysisk og psykisk terroriseret af deres koner, men det er ikke desto mindre tilfældet. Ofte står mændene uden for døren med en kuffert i hånden og intet andet. Vi kan hjælpe dem med at få styr på deres økonomi, med at finde bolig m.m. Men voldsramte mænd bør på lige fod med voldsramte kvinder omfattes af Serviceloven, så de kan få den fornødne hjælp, mener Grethe.
Ud over de mange overnatninger oplever Horsens Krisecenter for Mænd også en markant stigning i telefonopkald fra mænd, der blot ønsker et lyttende øre til deres problemer.
Ingen mænd får ophold i krisecentret, hvis de har - eller er i behandling for - et misbrug.
Foto: Horsens Kommune/Per Algreen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.