En ny undersøgelse viser, at omkring en fjerdedel af landets kommuner har et særligt beredskab til at imødekomme henvendelser om partnervold, mens cirka en femtedel har det i forhold til æresrelateret vold. For børn under 18 år, som oplever æresrelateret vold, har 14 kommuner et beredskab, og når det gælder partnervold, eller at børnene er tilskuere til forældres vold i hjemmet, har 19 kommuner et beredskab, oplyser Indenrigs- og Socialministeriet.
De øvrige kommuner arbejder med de to voldstyper som en integreret del af det øvrige sociale arbejde. Der er stort set etableret samarbejde med kvindekrisecentre i alle kommuner.
- Kommunernes familierådgivere har en meget nyttig viden, og den skal vi bruge målrettet i kampen mod æresrelateret vold og alle andre former for vold. Samtidig kan kommunerne lære af hinandens erfaringer. Vi kan se af undersøgelsen, at nogle kommuner har et meget professionelt beredskab, og derfor er det vigtigt, at de andre kommuner får lært af dem, hvordan man bedst hjælper borgere, der er udsat for vold, siger indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V).
Styrket vidensberedskab
Indenrigs- og socialministeren vil også bede VISO om at etablere et styrket vidensberedskab om partnervold; et beredskab som kommunerne kan trække på. Integrationsministeriet er ved at oprette en landsdækkende rådgivning, som skal sikre kommunerne viden om æresrelateret vold og som kan samarbejde med det landsdækkende mæglerkorps, som Integrationsministeriet også står for at etablere.
Undersøgelsen er gennemført af Servicestyrelsen i samarbejde med Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK. 88 kommuner har deltaget i undersøgelsen om partnervold 86 har svaret på æresrelateret vold. LOKK har primært stået for den særskilte kvalitative interviewundersøgelse.
Af interviewundersøgelsen fremgår det, at ofrene får god støtte på landets krisecentre men også, at fagfolk i nogle tilfælde overser og negligerer tegn på vold, og det kan udskyde hjælpen unødigt.
Regeringen svigter etniske minoritets-kvinder
- Regeringen er nødsaget til at oprette et nationalt udrykningshold, der konstant står klar til at rykke ud til kommuner, der har problemer. Der sidder ofte mange sagsbehandlere rundt omkring i landet, der ikke ved hvad de skal gøre, når kvinder henvender sig med disse problemstillinger, siger integrationskonsulent Manu Sareen (RV) og forfatter til bogen 'Når Kærlighed bliver tvang'.
- Der skal ligeledes socialrådgivere ud på skoler, hvor der er mistanke til at disse problemstillinger kan dukke op. Jeg har selv været med til at få socialrådgivere ud på de københavnske skole med stor succes og der skal Regeringen få bredt ud til hele Danmark. Det vil give viden og forebygge fremtidig æresvold" siger Manu Sareen
Han mener også, at Politiet bør oinddrages og der skal gives polititilhold til hele familien. Det skal være muligt at inddrage pas, så kvinden ikke kan sendes ud af landet. Der skal også gøres mere ud af, at kvinder kender deres rettigheder på dette område, da alt for mange ikke ved hvor man skal få den rigtige hjælp. Til sidst er det vigtigt at man får indvandrermiljøerne ind i kampen. Det er vigtigt, at de forskellige minoritetsgrupper tager afstand for disse handlinger.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.