Demonstrationsprojekterne er skabt på baggrund af de mange kvalificerede idéforslag, som borgere rundt omkring i de lollandske landsbyer har indsendt.
At netop disse fire projekter er blevet til, skyldes deres potentiale for at finde nye veje til udvikling af landdistrikterne og deres mulighed for at bruge de lokale ressourcer og kvaliteter til at vise Lolland frem som et dejligt sted, både for lokale, turister og folk, som overvejer at bosætte sig her.
- Projektet er en stor satsning for Lolland Kommune, og selvom det ikke er alle steder, der vil være synlige resultater med det samme, er der ikke nogen tvivl om, at der kun er én vinder – og det er Lolland, siger borgmester Stig Vestergaard (S) og tilføjer:
- Vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang med projekterne, og der venter os en masse arbejde med at organisere og gennemføre projekterne i samarbejde med de lokale ildsjæle, lokale fagfolk og andre eksperter.
De fire projekter er:
Herregårdsarven – Lolland som Herregårdsdestination, der skal styrke Lollands turisme og bosætning ved at sætte fokus på potentialet i de mange herregårde og herregårdslandskabet. Projektet skal vise, hvordan man - ved at arbejde med og synliggøre de mange kvaliteter og ressourcer herregårdene besidder - kan skabe en positiv udvikling i Lollands landdistrikter.
Bedre boliger – færre boliger tager fat på problemet omkring det store overskud af boliger, der er på Lolland. Ved at udvikle metoder til at nedrive, omdanne og istandsætte tomme og forfaldne bygninger og grunde i landsbyen Birket, vil projektet vise vej for, hvordan kommu-nen med en aktiv og helhedsorienteret indsats kan påvirke udviklingen i en positiv retning.
Sælg Lolland! Med udgangspunkt i Knuthenborg Park og Safari vil projektet vise, hvordan en stor lokal aktør og turistattraktion kan bidrage positivt til udviklingen af omkringliggende arealer og byer i et landdistrikt. Hunseby og Bandholm skal derfor udvikles til at være ”Porten til Lolland” og som kulturhistoriske perler tiltrække både turister og tilflyttere. Ved at skabe synlige forandringer i lokalområdet vil projektet vise, hvordan man kan udnytte de lokale ressourcer til at skabe udvikling.
Energi til lokal udvikling – skal omdanne Horslunde til en bæredygtig ”energilandsby” og give et imageløft til hele Lolland. Projektet bygger videre på Lollands store satsning på energiområdet og vil omsætte de store energivisioner til også at omfatte det almindelige hverdagsliv for borgerne.
Ved at indgå lokale klimaaftaler mellem borgere og kommune skal projektet vise bæredygtige løsninger både i private hjem og landsbyens offentlige rum, f.eks. i forhold til renovering, dagligt energiforbrug, transport og lign.
Fælles for de fire projekter er, at de er nyskabende og vil føre frem til modeller, som også andre landdistrikter kan lære noget af.
Med projekternes endelige godkendelse venter der en spændende realiseringsperiode, hvor alle projekterne skal føres ud i livet. Til den proces bliver der brug for deltagelse og engagement fra de mange lokale ildsjæle, som allerede har bidraget med de udvalgte gode ideer.
Hvert enkelt projekt skal kortlægges og analyseres, for at den endelige arbejdsproces kan planlægges. Sommeren over vil der derfor blive arbejdet på den videre proces, så projekterne bliver udført på bedst mulige måde.
Først på efteråret vil der blive afholdt offentlige møder om de fire demonstrationsprojekter.
Mulighedernes Land:
* er et partnerskabssamarbejde mellem Lolland Kommune, Thisted Kommune, Bornholms Regionskommune og Realdania.
* skal vise nye veje til udvikling af landdistrikterne i Danmarks yderområder
* blev igangsat i 2007
* løber frem til 2011
* har et budget for Lolland Kommune på 60 mio.kr, hvoraf Realdania bidrager med 30 mio. kr.
Foto: Herregården Fuglsang
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.