
I går valgte en række af landets borgmestre, byrådsmedlemmer og ledende kommunale embedsmænd at følge i statsminister Helle Thorning-Schmidts fodspor ved også at takke ja til invitationen til at besøge Spejdernes Lejr 2012 i Holstebro.
De mange kommunale folk kom for at hilse på hos spejdere fra deres respektive kommuner, men også for at deltage i en konference, hvor begrebet frivillighed i alle dens afskygninger var på dagsordenen.
En af de borgmestre, der tog turen til Holstebro, var Frederikssunds borgmester, Ole Find Jensen (S).
- Det er ikke hver dag, man bygger en lejr i den størrelsesorden. På det, der var en bar mark, skyder der i løbet af kort tid en by op med 35.000 mennesker. Det er imponerende. Det ville jeg gerne opleve. I løbet af dagen har jeg været rundt og hilse på i Frederikssund-spejdernes lejr, og nu møder jeg en masse kolleger fra andre dele af landet. Så mit besøg i Holstebro tjener flere formål, og jeg tager i øvrigt et par feriedage her, når jeg er på disse kanter, sagde Ole Find Jensen.
Frivilligheden er værdigfuld
Også 2. viceborgmester i Hedensted Kommune, Fridtjof Stidsen (K), var blandt deltagerne i konferencen, hvor ikke færre end 56 af landets 98 kommuner var repræsenteret på den ene eller den anden måde.
- Det er vigtigt, at vi som politikere bakker op om det store frivillige arbejde, der udføres i kommunerne. Vi får utrolig meget frivilligt arbejde for de forholdsvis beskedne økonomiske midler, vi bruger til formålet. Jeg er medlem af fritidsudvalget i min kommune, og fx her i Spejdernes Lejr får jeg sat billede på en del af det frivillige arbejde, vi støtter økonomisk, sagde Fridtjof Stidsen.
Offentlige kerneopgaver ikke en frivillig opgave
En af oplægsholderne på konferencen om frivillighed var Holstebros borgmester, H. C. Østerby (S). Med konkrete eksempler fra Holstebro Kommune understregede borgmesteren bl.a., at nye former for tilbud og opgaver, hvor frivillige inddrages under den ene eller den anden form, er godt på vej. Men H. C. Østerby slog samtidig fast:
- De frivillige skal IKKE overtage kerneopgaver fra det offentlige. Vi skal derimod øge samspillet mellem offentlige og frivillige ydelser – og sammen udvikle helt nye ydelser til gavn for borgerne, sagde H. C. Østerby.
Han påpegede også, at kommunerne har en åbenlys interesse i at udnytte de synergimuligheder, der er, når frivillige og ansatte arbejder sammen.
- Men det er vigtigt for begge parter, at de frivillige får lov til at være frivillige. For at få nye, kompetente frivillige er det afgørende at beskrive, hvilken funktion de skal have, så forventningerne afstemmes – både hos de frivillige og hos brugerne. Og så spiller det en stor rolle for frivillige, at de i videst muligt omfang bliver fri for krav og dokumentation, som ikke knytter sig til de kerneopgaver, de påtager sig. De gider med andre ord ikke bureaukratiet, og det er fuldt forståeligt, understregede H. C. Østerby.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.