Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

LO og DA i konflikt om de 12 minutter

Struktur- eller konjunkturændringer? DA betegner fagbevægelsens officielle tilsagn om at ville arbejde en time mere om ugen for 'rent bluff'
KORT NYT13. SEP 2011 6.36

Reaktionen fra Dansk Arbejdsgiverforening sker på baggrund af et notat, som LO har fået fremstillet til at vise, at danske lønmodtagere har været villige til at påtage sig mere arbejde under det seneste økonomiske opsving.

LO-notatet viser, at danskernes gennemsnitlige ugentlige arbejdstid steg med 0,5 time fra 1995 til 2010. Den var tilmed steget op til 0,8 timer om ugen frem til krisens begyndelse i 2008, men er så faldet lidt siden. Tallene stammer fra opgørelser fra Finansministeriet. LO's formand, Harald Børsting, mener, at stigningen på et halv time om ugen er et bevis for, at danskerne gerne vil arbejde mere. Men det mener DA ikke.

- Jeg er dybt chokeret over bemærkningerne fra Harald Børsting på dette tidspunkt i slutfasen af valgkampen. De viser, at hele planen om at få styr på Danmarks økonomi ved at arbejde længere er det rene bluff fra fagbevægelsens side. LO siger nu i realiteten åbent, at der ikke er nogen vilje til at øge arbejdstiden med strukturændringer, men at det skal ske med konjunkturændringer. Det har fagforbundene FTF, AC og FOA tidligere meldt klart nu, og nu hører vi det også fra LO. Det eneste bud, der nu kommer fra LO, er, at familien Danmark - for lånte penge - skal gå ud og sætte gang i den indenlandske efterspørgsel, og kun under de omstændigheder vil LO-medlemmerne måske arbejde lidt mere. Det betyder, at vi om to-tre år sidder i en langt alvorligere situation, fordi vi ikke vil have fået løst de grundlæggende udfordringer med at skabe reel vækst i de erhverv, der skal sørge for indtjening til Danmark. Hele snakken om de 12 minutter var altså bluff, siger adm. direktør Jørn Neergaard Larsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

lcl