Læsøs borgmester er usikker på, om han har brudt regler
Læsøs borgmester Karsten Nielsen (V) bremsede i sommer en politianmeldelse af kommunaldirektør Peter Pietras, der nu har opsagt sin stilling.
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Læsøs borgmester er usikker på, om han har brudt regler

Borgmester Karsten Nielsen (V) mener sig i god tro, da han bremsede en politianmeldelse af kommunaldirektøren. Men kritikken gør indtryk, siger han.

LÆSØ: Da Læsø Kommunes borgmester, Karsten Nielsen (V), i sommer bad sin forvaltning om at bremse en politianmeldelse af kommunaldirektøren, var det alene for at forsøge at finde en løsning, der ikke involverede ordensmagten, fortæller han til DK Nyt.

Sagen, han ønskede at finde en løsning på, drejede sig om kommunaldirektør Peter Pietras' ulovlige skur, som han på trods af et påbud fra sin egen forvaltning havde undladt at rive ned inden for en frist på 30 dage. Han havde i stedet indsendt en klage til Planklagenævnet og var på ferie, da fristen udløb. 

Lektor og ph.d. i statskundskab Roger Buch kritiserer i Nordjyske, at borgmesteren uden videre valgte at bremse politianmeldelsen af kommunaldirektøren, fordi det dels antager form af særbehandling, dels skete udenom kommunalbestyrelsen, hvilket ifølge Roger Buch kan være i strid med forvaltningsloven.

Ikke til hensigt at skade nogen

Til DK Nyt siger borgmester Karsten Nielsen, at han ikke gjorde det for at skade nogen, men at han tværtimod til enhver tid ville forsøge at løse en tilsvarende sag uden at bringe politiet ind i den. Og at det er "uanset, om borgeren hedder Poul, Gurli eller Peter". Men kritikken gør indtryk. 

- Jeg vil ikke sige, jeg har det godt med det. Det går mig sgu da på. Jeg har stor respekt for Roger Buch, og det er ikke, fordi jeg ikke respekterer de love og regler, som der er. Det kan da godt være, hvis de skal fortolkes så snævert, at jeg har brudt nogle regler, siger han.

Forklaringen på at han valgte at gribe ind, var, at han afventede svar på, om kommunaldirektørens klage til Planklagenævnet havde opsættende virkning. Han havde forstået på kommunaldirektøren, at det var noget, Planklagenævnet ville oplyse.

- Jeg er ikke sikker på, han har gjort noget ulovligt. Der mangler en slutning i min optik, siger borgmesteren.

Set i bakspejlet, burde du have gjort noget anderledes?

- Hvis jeg havde haft noget mere erfaring, skulle jeg have slået i bordet og sagt, at vi skulle have denne her sag afsluttet. Hvis der havde siddet en borgmester med otte eller 12 års erfaring, så ville man have slået i bordet, siger Karsten Nielsen, der er i sin første borgmesterperiode.

Tager ansvaret

Selvom borgmesteren troede, han havde en aftale med sin kommunaldirektør om at få afsluttet sagen og sat grunden til salg allerede inden sommer, påtager han sig ansvaret for, at sagen trak ud, til efter kommunaldirektøren var tilbage fra ferie. 

- Jeg er godt klar over, at ansvaret er mit. Jeg ved ikke, om det, jeg har gjort, er ansvarspådragende. Det kan da godt være, jeg får en straf, siger Karsten Nielsen.

Han mener dog fortsat ikke, at sagen er udtømt, og efter at have orienteret den øvrige kommunalbestyrelse om sagsforløbet fredag kontaktede han KL for at få en jurist til at vurdere sagen. Det gav ikke anledning til yderligere indblanding fra KL, og borgmesteren lægger nu op til at søge de oplysninger, han mener, der mangler i sagen - om klagen til Planklagenævnet havde opsættende virkning eller ej.

I mellemtiden har kommunaldirektør Peter Pietras opsagt sin stilling, ligesom han oplyser til DK Nyt, at han vil sælge den sommerhusgrund, som det ulovlige skur, så vidt borgmesteren ved, stadig står på.