
Men den opgave bør blive hos lægerne, mener Lægeforeningen. Sygeplejersker og sundhedsplejersker kan aldrig erstatte læger, når det gælder om at opspore sygdomstilstande hos børn og unge, som hidtil ikke er blevet opdaget.
Og det er en vigtig opgave, påpeger lægerne. Ikke mindst hos de familier, der ikke har haft tradition for at gå til egen læge, hvilket er udbredt i svage grupper i samfundet. Kun 60 procent af alle børn kommer ifølge Lægeforeningen til 5-års undersøgelsen hos egen læge.
Men sygeplejerskerne er ikke uddannede til at opspore sygdomme og diagnosticere dem, som lægerne er.
Overser alvorlige sygdomme
Sygeplejerskerne kan heller ikke imødekomme det andet formål med skoleundersøgelserne; nemlig at få et samlet overblik over sundhedstilstanden hos alle børn og unge i kommunen, påpeger lægerne.
De pointerer, at overblikket er en nødvendig forudsætning for, at kommunen kan løse de forebyggelsesopgaver, man nu skal til at løse efter kommunalreformen, og få udbytte af de 400 mio. kr., kommunerne har sat af til formålet i budgetterne for 2007.
- Det formål har sygeplejerskeuddannelsen ikke, og vi har masser af eksempler på, at alvorlige sygdomme som hjertefejl, hjernetumor, vækstforstyrrelse og smitsom leverbetændelse er overset af sundhedsplejerskerne, og dermed er børnene ikke blevet henvist til egen læge. Kommunallægerne har gode erfaringer med samarbejdet med sundhedsplejerskerne i kommunerne, men ingen gode erfaringer med, at de kan forestår de forebyggende børne- og ungdomsundersøgelser, hedder det i en pressemeddelelse fra Lægeforeningen.
Rekrutteringsproblemer er heller ikke et tilstrækkeligt argument for at lade kommunerne vælge selv, mener Lægeforeningen.
- De kommuner, der opslår fuldtidsstillinger med et fagligt relevant indhold har ingen rekrutteringsproblemer, skriver foreningen.
.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.