dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fire er indberettet med vitt efter at være blevet vaccineret. Erfaringer stiller nu lægerne bedre i behandlingen af de alvorlige bivirkninger.
Philip Davali, Ritzau Scanpix

Læger er bedre rustet til behandling af alvorlig vaccinebivirkning

Mere erfaring og bedre logistik gør, at danske læger bedre kan opdage og behandle alvorlige bivirkninger fra coronavacciner som fx vitt.
15. JUL 2021 7.07

Danske læger står nu langt bedre rustet end i foråret til at sætte ind over for en sjælden vaccinebivirkning kaldet vitt. Det siger overlæge og professor Anne-Mette Hvas, Aarhus Universitetshospital, der beskæftiger sig med blødninger og blodpropper. Hun har været med til at udarbejde danske anbefalinger omkring behandling af vitt.

- Vi har fået opsat en logistik og en viden i vores sundhedsvæsen, så vi ved, hvilke symptomer vi skal reagere på, hvilke blodprøver vi skal tage, og hvilke scanninger der skal laves for at se om de givne personer kunne have vitt.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget fire indberetninger om vitt efter vaccination mod covid-19 - to med dødelig udgang. Vitt er en sjælden, men alvorlig bivirkning, hvor man ser en usædvanlig kombination af blodpropper og et lavt antal blodplader. I tre tilfælde er det indberettet efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Det fjerde tilfælde er set hos en borger, der har tilvalgt Johnson & Johnson-vaccinen.

De første to tilfælde af vitt blev konstateret i marts, og siden er lægerne blevet langt mere opmærksomme på, hvad de skal kigge efter. Og det har forbedret chancen for at overleve, hvis man skulle blive ramt af bivirkningen, siger Anne-Mette Hvas.

- Det er især tidsrummet fra mistanke til starten på behandling, vi har arbejdet med at gøre bedre.

Stadig en livstruende sygdom

Symptomer på vitt kan ifølge overlægen være vedvarende hovedpine eller mavesmerter, der varer ud over dag tre efter vaccinationen. Opstår der mistanke om vitt, kan der blive iværksat CT-scanning af for eksempel hjernen eller maven for at se efter mulige blodpropper.

- Hvis man har syndromet (vitt, red.), så skal der meget hurtigt gives en anden type antistoffer, så man kan få brudt den her ubalance, der er kommet i immun- og blodstørkningssystemet.

Selv om lægerne er blevet hurtigere til at spotte tegn på vitt og iværksætte behandling, er det ifølge Anne-Mette Hvas stadig en meget alvorlig sygdom.

- Selv om vi ved mere om tilstanden, og overlevelseschancen er forbedret, i forhold til da vi ikke kendte til sygdommen, så er det stadig en livstruende sygdom.

- Det komplicerede er, at det går så ekstremt stærkt, så selv om vi kan give antistoffer og en blodfortyndende behandling, hvor vi kan prøve at bryde det, så er det stadig en livstruende tilstand, siger hun.

De to vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er taget ud af vaccinationsprogrammet netop på grund af risikoen for den særlige bivirkning. Men vaccinerne kan tilvælges i en tilvalgsordning.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/laeger-er-bedre-rustet-til-behandling-af-alvorlig-vaccinebivirkning

GDPR