
Af Morten Uhrenholdt
Danske Regioners forhandlere har på et møde i dag i Regionernes Lønnings- og Takstnævn fået mandat til at opsige overenskomsten med PLO, hvis de praktiserende lægers organisation ikke kommer tilbage til forhandlingsbordet.
Nævnet er det organ, der udgør forhandlernes bagland og som i sidste ende skal godkende et forhandlingsresultat. Formand for nævnet og dermed hovedforhandler, er regionsmedlem i Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).
Han vil dog ikke ovenpå dagens møde parat til at opsige overenskomsten her og nu.
- Regionerne er parat til at forsøge endnu engang at nå til enighed med de praktiserende læger om at forny overenskomsten. Derfor håber vi, at PLO også er indstillet på at finde en løsning, så vi langt om længe kan få en ny overenskomst i hus.
- Regionerne og de praktiserende læger har forhandlet i snart to år om at få fornyet overenskomsten, så hvis ikke de praktiserende læger går seriøst ind i forhandlingerne, så er vi nødt til at trække en streg i sandet og opsige overenskomsten. Den nuværende aftale er for dyr og en alvorlig bremseklods i forhold til den udvikling resten af sundhedsvæsenet er i gang med, siger Jens Stenbæk.
PLO vælger at tage beslutningen om ikke at opsige overenskomsten her og nu som en invitation til nye forhandlinger. Formand for de praktiserende læger og forhandlingsleder, Henrik Dibbern, siger:
- Jeg er glad for, at der nu er enighed om, at vi fortsætter forhandlingerne om en fornyelse af landsoverenskomsten. Jeg mener, at vi er så tæt på en enighed om de afgørende emner, at vi også kan nå hinanden ved forhandlingsbordet.
- Så bliver der forhåbentligt plads til, at vi kan fokusere på de mange positive elementer i en aftalefornyelse for eksempel kvalitetsudvikling i arbejdet med patienter med kronisk sygdom, siger Henrik Dibbern.
Han udtrykker håb om, at de nye forhandlinger hurtigt kan føre frem til en ny overenskomst.
Hvis forhandlingerne ikke fører til noget, og det ender med, at Danske Regioner opsiger overenskomsten, så er konflikten - efter den lovformelige varsel - en realitet. Så er der ingen andre end patienterne selv til at betale for lægebesøg.
Regionerne overordnede mål med en ny aftale er, ifølge en pressemeddelelse:
- At væksten i udgifter til ydelser hos de praktiserende læger skal afdæmpes væsentligt. Udgifterne - og dermed omsætningen hos lægerne - er vokset med 1,5 mia. kr. fra 2006 til 2009. Det svarer til en vækst på ca. 24 pct.
- At regionerne skal have mulighed for at sikre lægedækning i hele landet, så alle borgere kan blive tilmeldt en læge, uden at løsningerne indebærer væsentlig merbetaling til lægerne.
- At lægevagten tilpasses planerne for en ny akutstruktur.
- At de praktiserende læger er klar til at dokumentere patientbehandlingen og kvaliteten af deres arbejde overfor regionerne.
De praktiserende lægers organisation afviser, at lægernes indtægter er kommet ud af proportioner. PLO argumenterer på sin hjemmeside med, at deres indtjening i 2009 lå lige lidt under sammenlignelige kolleger, nemlig overlægegrupperne på sygehusene:
- De praktiserende læger havde i 2009 en gennemsnitlig nettoindtægt på 1,07 mio. kr., viste PLO's medlemsundersøgelse fra august/september 2010. Til sammenligning tjente de ledende overlæger 1,1 mio. kr. i 2009, mens de overenskomstansatte overlæger tjente en million kroner i gennemsnit.
PLO mener også, at lønnen må ligge på det niveau, organisationen har krævet, hvis der manglen på praktiserende læger skal stoppes:
- For at kunne tiltrække de yngre læger til almen praksis, så skal indkomsten være konkurrencedygtig i forhold til overlægegrupperne på sygehusene. Tiltrækning af yngre læger til faget er helt afgørende, da der ifølge Sundhedsstyrelsens lægeprognose vil være 110 færre praktiserende læger i 2015 end der er i dag, skriver PLO.
Det er nu op til PLO at genoptage forhandlings-kontakten med Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Ellers må det forventes, at overenskomsten bliver opsagt, og så må fru Hansen have pungen frem, når hun skal til læge.
Nævnet består af ni medlemmer - et fra hvert af de fem regionsråd, to statslige repræsentanter, og endelig to udpeget af KL. De to sidstnævnte er Høje-Taastrups borgmester og topforhandler for de kommunale overenskomstforhandlinger, Michael Ziegler (K) og Herlevs borgmester Kjeld Hansen (S).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.