
I weekenden valgte SF København afløseren for sundhedsborgmester Ninna Thomsen, der ikke vil fortsætte efter valget. Øverst på liste F kommer nu BR-medlem Sisse Welling til at stå, efter en intern afstemning foran regionsrådsmedlem Jens Mandrup og BR-medlem Klaus Mygind.
Formand for SF København, Jonas Niemann, oplyser til dknyt, at stemmetallene fordelte sig med '27 til Sisse, 8 til Jens og 7 til Klaus, og Sisse er dermed valgt i første runde'. De 42 stemmer gælder de udpegede delegerede fra 10 partiforeninger i København med til sammen omkring 1500 medlemmer.
Den - repræsentative - måde at afspejle baglandets holdning adskiller sig en del fra den, man så i Hjørring, hvor Venstre valgte sin spids: Her dukkede 342 medlemmer selv op en aften - og Vibeke Haaning gik af med sejren. 183 stemte for hende og 157 for Henrik Jørgensen, der var spids ved KV13. I maj endte en tilsvarende afstemning helt usædvanligt uafgjort - 92 stemmer mod 92. Men nu er det Haaning, der skal tage kampen op mod siddende borgmester Arne Boelt, der i foråret blev genvalgt som sit partis spids - uden modkandidater. Boelt har været Hjørring-borgmester siden KV09.
Ved KV09 blev også Jan Ferdinandsen (K) borgmester - dog blot i en enkelt periode. Det var i Gribskov, hvor han nu har besluttet sig for ikke at stille op igen, efter han siden KV13 har været menigt medlem af byrådet, mens Kim Valentin (V) kunne begynde sin første borgmesterperiode. Ferdinandsen fik før ferien orlov på grund af sygdom i familien - og vender ifølge Frederiksborg Amts Avis tilbage 3. oktober kort før vedtagelsen af 2017-budgettet.
I den anden ende af landet forsøger Venstre i Holstebro sig nu med sin tredje spids ved de seneste tre valg: Ved KV09 lykkedes det ikke Arne Lægaard at fastholde posten efter én borgmesterperiode, da han tabte til H.C. Østerby (S). Ved KV13 blev tidligere minister Ulla Tørnæs hentet ind, men også hun tabte til Østerby, der fik hele 10.042 personlige stemmer mod 4.616 ved KV09 - og igen er udpeget som spids for S.
Nu satser Venstre på en byrådsvant udfordrer i skikkelse af gruppeformand Jens Kristian Hedegaard, der ikke havde modkandidater til udpegningen.
Partifællen i Vejle, borgmester Arne Sigtenbjerggaard, genopstiller slet ikke til byrådet. Han vil være fyldt 70 år inden næste periode slutter og efter denne periode kunne se tilbage på ialt 13 år som borgmester, først i Jelling, så i Vejle.
Partiet har fået de første to bud på en spids: Gruppeformand Jens Ejner Christensen og voksenudvalgsformand Gitte Frederiksen, der begge har været i byrådet siden KV09. Den valgte V-spids vil komme op imod S-spids Søren Peschardt, der for første gang stod øverst på liste A ved KV13.
En anden tidligere borgmester er endnu ikke færdig med kommunalpolitik. Hende finder man i Sønderborg: Fælleslistens Aase Nyegaard, der blev borgmester efter KV09 - men ved KV13 blev erstattet af den nuværende borgmester Erik Lauritzen (S). Nyegaard er klar igen som Fællesliste-spids i en af de forholdsvis få kommuner, der har prøvet at have en borgmester uden for partierne.
Erik Lauritzen er endnu engang sit partis spids og blev det uden modkandidater. Heller ikke i Venstre var der valg, her var der enighed om spidsen fra KV13, Peter Hansen, hvorom det i den kuriøse ende kan nævnes, at han er søn af A.P. Hansen, som var borgmester i Sønderborg fra 1998 til 2007. Netop han afbrød ubrudt S-styre siden 1970 i den sønderjyske bykommune, der siden blev sammenlagt med flere landkommuner, så måske kan sønnen gentage, hvad hans far gjorde.
Nu vi er den kulørte ende: I Vordingborg har den udbredte Mostrup-vejviser fra Eniro klokket i det og på egen hånd gjort den helt nye, menige byrådspolitiker Bent Maigaard (V) til borgmester - med foto og det hele. Den rigtige borgmester, Knud Larsen (V) stopper ganske vist ved udgangen af denne periode, men at han i den nye vejviser helt blev udraderet fra fortegnelsen gav ifølge Sjællandske både panderynker og grin i den sydsjællandske kommune.
Forlaget lapper nu på fejlen med en annonce i de lokale ugeblade, som læserne selv kan klippe ud og klistre ind i vejviseren, og kommunen får sine udgifter på 7000 kr. til den kreative vejviser godskrevet. I øvrigt er det slet ikke Maigaard, der er ny V-spids. Det er derimod Michael Seiding Larsen, mens Mikael Smed blev S-spids.
Har du kendskab til nyopstillede spidskandidater, der endnu ikke har været omtalt af dknyt, så giv gerne lyd til [email protected]
----------------------------------------------------------
4. september præciseret: I første version af historien hed det således:
Altså 42 københavnske SF'ere deltog i udpegningen. Sat i forhold til de 27.547 stemmer, partiet fik ialt ved KV13, svarer det til en god halv promille. Vender man så blikket mod Hjørring, hvor Venstre skulle vælge spids, dukkede der hele 342 partimedlemmer op. Et fremmøde, mange partiforeninger i både land-og bykommuner ville sukke efter at opnå. Sat i forhold til Venstres stemmetal ved KV13, nemlig 9.217, svarer fremmødet til 3,7 pct.
Denne aldeles uvidenskabelige sammenligning på tværs af riget tager som det ses ikke højde for de respektive antal af partimedlemmer lokalt, men alligevel er der grund til at dvæle lidt ved tallene. I landets største kommune var det forholdsvis få partimedlemmer, der kunne placere deres favorit i en position, der meget vel endnu en gang kan give en borgmesterpost i en af landets sikre røde bastioner.
---------------------------------------------------------
Det var noget vrøvl. Jeg havde ikke taget højde for, at de 42 SF'ere var delegerede som repræsentanter for ca. 1500 partimedlemmer, og erstattede afsnittene med flg:
De 42 stemmer gælder de udpegede delegerede fra 10 partiforeninger i København med til sammen omkring 1500 medlemmer.
Den - repræsentative - måde at afspejle baglandets holdning adskiller sig en del fra den, man så i Hjørring, hvor Venstre valgte sin spids: Her dukkede 342 medlemmer selv op en aften - og Vibeke Haaning gik af med sejren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.