Det er nu 25 år siden, at Bjarne Hartung Kirkegaard som 31-årig blev medlem af Bornholms Amtsråd - den 1. januar 1986. Dengang var han børnehaveleder i den kommunale Aakirkeby Børnehave på Syrenvej i Aakirkeby. Han havde ellers nok at se til som familiefar til Signe på fem år og Martin på tre år, da han i 1985 blev spurgt om at stille op som nummer 1 på Kristeligt Folkepartis liste ved amtsrådsvalget.
- Op til valget krerede min forgænger og partifælle Peter Aage Bak et par annoncer i Bornholms Tidende med overskriften 'Forretningsoverdragelse'. Her takkede han for den tillid vælgerne havde vist ham i de forløbne 12 år - og gav udtryk for, at han håbede man ville vise den samme tillid til efterfølgeren. Jeg lovede at gøre mit bedste.
I hans første valgperiode fik han en plads i Socialudvalget. Det var et område, som han kendte særdeles godt.
- Som pædagog var jeg fra november 1976 til oktober 1982 ansat på to børnehjem på Bornholm. Først et par år på Fagerlund - på Møllebakken i Svaneke - og fire år på Rønnehuset i Rønne, under Bornholms Amts Plejehjemsforening - som havde overenskomst med Bornholms Amtskommune. Derfor fandt jeg det naturligt at ønske en plads i socialudvalget.
Svære etiske spørgsmål
- Jeg husker, at jeg tænkte: Sygehusudvalget kunne jeg ikke tænke mig at sidde i, for det var jo på sygehuset, at der blev udført aborter - som jeg synes ikke skulle udføres. Jeg husker ikke præcis hvornår, men det var også i de første år, at jeg som amtsrådsmedlem skulle forholde mig til hjertetransplantationer og hjernedød. Svære etiske emner, hvor jeg måtte rådspørge mig med mennesker, som var klogere end jeg selv. Heldigvis kendte jeg en dygtig læge i Nexø - som jeg deler livsanskuelse med - og hende kunne jeg spørge til råds.
- Men efter det følgende amtsrådsvalg fik jeg pladser i to stående udvalg. Udviklingsudvalget og så i sygehusudvalget, som på et tidspunkt ændrede navn til sundhedsudvalget, da Sygesikringsområdet med de privatpraktiserende læger kom ind under samme udvalg. Jeg måtte så resonere, at dét med abort kunne jeg som amtsrådsmedlem ikke ændre på. Men jeg kunne arbejde konkret med at forbedre sygehusets tilbud til de syge - inden for de givne rammer.
Højspændt valgaften
- Det allermest spændende tidspunkt i mine 25 år i bornholmsk politik var nok valgnatten i november 1997. For da valgresultatet stod klar med hensyn til fordelingen af mandater i Bornholms Amtsråd, fik jeg på mit partis vegne en nøglerolle. Jeg kunne bestemme, hvem der kunne sætte sig i amtsborgmesterstolen i de følgende fire år.
- De 17 mandater var sådan fordelt, at Venstre havde 8, Socialdemokratiet 6, SF 1 og en borgerliste havde 1 mandat. Borgerlistens repræsentant havde op til valget sagt, at der skulle en anden amtsborgmester til. Det var altså seks mandater til den blå side og seks mandater til den røde side. Og Kristendemokraterne med det afgørende mandat.
- I de foregående år havde jeg haft et udmærket samarbejde først med Venstres amtsborgmester, Jens Brandt - og siden et aldeles glimrende samarbejde med Venstres amtsborgmester Knud Andersen. Den november-valgnat i 1997 blev jeg da også stillet op mellem netop Venstres Knud Andersen og Socialdemokratiets Elly Wolff. TV2-reporteren ville vide, hvem af de to, der skulle være amtsborgmester.
- Jeg svarede: Knud Andersen. Næste spørgsmål lød: Og hvad koster dét? Mit svar blev: Jamen, det koster en udvalgsformandspost. Og sådan blev det. Et givtigt og berigende samarbejde først over fire år - selv om der var lidt intern, politisk dyst i perioden. Jeg kæmpede som formand for dét, der blev kaldt "sundhedsudvalgspartiet" for flere penge til gode projekter på sygehus og til sundhed. Modsat holdt 'Økonomiudvalgspartiet' mere igen.
Udvalgenes politik mere end partiernes
- Politikere fra flere partier var meget enige om udvalgenes politik - så skillelinjerne gik mere dér end partipolitisk. Jeg fik så endnu et år som sundhedsudvalgsformand i 2002. Herefter opførte Bornholms Amt og de fem bornholmske kommuner med at eksistere, Vi dannede Bornholms Regionskommune, hvor jeg kom til at repræsentere mit parti fra 1. januar 2003.
Her fik Bjarne Hartung Kirkegaard - stadig via det gode samarbejde med især Venstre - mulighed for at fortsætte som udvalgsformand for Fritids- og Kulturudvalget i den valgperiode, som varede tre år. Så man må sige, at valgnatten 1997 trak lange spor. Det betød flere konkrete politiske resultater i dén periode. Ved et budgetforlig lykkedes det mig at få en hurtig udbygning af fysiurgisk afdeling på sygehuset.
- Et andet resultat i regionskommunens levetid var via et godt samarbejde med de nærmeste medarbejdere i Fritid og Kultur at få reddet Søndermarkshallens svømmesal - som ellers stod til at blive fyldt op med jord. Jeg fik også æren af at tage første spadestik til udbygningen af psykiatrisk afdeling på Bornholms Centralsygehus - så jo, det var otte spændende år som udvalgsformand.
- I Bornholms Regionskommunes levetid har jeg også haft et godt forhold til skiftende borgmestre: Thomas Thors (S), Bjarne Kristiansen (I) og nu Winni Grosbøll (S). De har haft hver sin stil, men i denne periode har jeg haft den glæde, at viceborgmester Steen Colberg Jensen (V) og Winni Grosbøll sammen spurgte, om jeg ville fortsætte med at sidde i økonomi- og erhvervsudvalget, som jeg også sad i perioden før.
Lige så spændende i dag
- Jeg synes, at politik i dag er mindst lige så spændende som for 25 år siden. Dengang sagde jeg, om mit eget parti på landsplan: Det har vi folk til at klare. Men det var jeg ikke så sikker på længere i 2008, så derfor sagde jeg ja til at blive landformand i mit parti, hvor jeg også er folketingskandidat nu - på Sjælland.
- Jeg prøver at passe mine møder ind imellem det øvrige virke. Det lykkes som regel at få alt passet sammen. Det vil blandt andet sige også månedlige møder i Videnskabsetisk Komité i Hillerød - både i sidste valgperiode og i denne periode. Desuden har jeg i år - via et valgteknisk samarbejde med de danske lokallister - opnået på KDs vegne at få en plads i KLs delegeretforsamling, som består af alle Danmarks 98 borgmestre og et antal kommunalbestyrelsesmedlemmer der ud over.
- Gennem årene er det meget, meget få gange jeg har glemt et politisk møde. Dengang vi fik vores yngste, Mette, i 1987 må jeg ærligt indrømme, at der svipsede et møde totalt. Jeg havde kun mine tre børn og min kone i hovedet. Men ellers er det ofte dem, som har måttet undvære mig. Egentlig ikke så godt i et parti, hvor vi taler som meget om god familiepolitik.
- Fik jeg så gennemført noget af KDs politik gennem årene? Ja, men mest på den sociale side måske. For de senere år har det oftest handlet om at få det hele til at nå sammen økonomisk i kommunen. Det er ikke helt enkelt på Bornholm, som har lidt tilbagegang i antallet af indbyggere. Men her prøver at jeg at lytte til mit bagland og til rødderne. Det skal og bør nemlig være muligt at leve også uden for de store byer i Danmark.
- Da jeg begyndte i lokalpolitik, da var de fleste politikere optaget af at fordele goder. Hvor der skulle forbedres og deles midler ud i de følgende år. Men det er jo også et kvart århundrede siden. De seneste år har det handlet om brandslukning og begrænsninger af skadevirkninger, hvis staten gik ind og sparede et sted. Ikke alle vegne har kommunen haft mulighed og midler til at fylde ud.
- Og så har vi da som parti gennem årene både haft trofaste vælgere, som ved hvert valg har sat kryds ved først liste Q og nu liste K - vælgere, som har det godt med at vælge tillidsmænd på dét grundlag. Men nye er kommet til. Gennem årene har jeg både fået sygehus-stemmer, kultur-stemmer og nok også skole-stemmer, ganske simpelt hen fordi en del vælgere er enig med de holdninger, som jeg på mit partis vegne fremfører på de felter.
Glæder sig til kommende år
Og jeg glæder mig til de kommende år, for her har jeg fortsat en opgave som kristendemokratisk medlem af kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune. Jeg stiller samtidig op som folketingskandidat for KD på Sjælland ved det kommende valg. Det vigtigste er at mit parti også efter et valg er repræsenteret på Christiansborg, og selv kunne jeg rigtig godt tænke mig at blive en del af holdet.
- Så jeg arbejder på det. Og skulle det lykkes at blive en af de fire eller fem KD'ere i Folketinget, jamen så har jeg gode suppleanter at trække på til arbejdet i kommunalbestyrelsen. Politik er rigtig, rigtig spændende - og i KD kan jeg få lov til at arbejde ud fra det grundlag, som præger mit liv.
- Men det er lidt specielt også at se tilbage på det første amtsråd, som jeg trådte ind i på Bornholm for 25 år siden. Når jeg løber navnelisten igennem, er alle andre væk. Jeg er den eneste, som nu sidder i kommunalbestyrelsen på Bornholm. Knud Andersen, Venstre er fortsat i politik - han sad også i mit første amtsråd. Han repræsenterer Venstre i Region Hovedstaden - i regionsrådet.
Der er dog et enkelt medlem af Bornholms nuværende kommunalbestyrelse, Carl Ilsøe (S), som har siddet en valgperiode længere end jeg har. Han blev medlem af Rønne Byråd 1. januar 1982. Det betyder, at han med denne valgperiode kommer op på 32 år.
- Men hvor er det spændende, at være med - at repræsentere sit parti. At deltage i levende demokrati. Det kan godt være, at demokrati er besværligt. Men det er bedre end andre styreformer, jeg kan komme i tanker om. Så jeg vil opfordre andre til at være med. Til at deltage i politik. Og hvis jeg kan sælge et par medlemskort mere til Kristendemokraterne, gør jeg det gerne.
- Og kunne det så lykkes - samtidig med det lokalpolitiske arbejde - at jeg kan være med til at skaffe Kristendemokraterne en bredere politisk platform på Christiansborg - for dét er der brug for. Så spørger jeg ikke om mere.
De 25 år som folkevalgt fejres ved en lille sammenkomst i byrådssalen i Rønne, tirsdag den 4. januar kl. 14.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.