Så blev det omsider meldt ud: Den 1. november skal vi til stemmeurnerne og vælge det nye Folketing, og med statsministerens udmelding torsdag denne uge, er der nu officielt sparket gang i den valgkamp, der længe har simret. Følg opstillingen af kandidater i storkredsene, hvor der nogle steder nu er meget travlt, på DK Nyts temaside FV22.
Uagtet det forestående valg passes arbejdet i kommuner og regioner naturligvis, og i denne tid med både budgetlægninger og generel økonomisk smalhans, betragtes indtægter af enhver art som et gode. Hvis vel at mærke både de og måden, de er generet på, holder sig inden for kommunalfuldmagten.
Det gør de måske ikke, når Bønderslev Kommune i en årrække har slået græs, luget ukrudt og ryddet sne for firmaer og grundejerforeninger - formentlig netop i strid med kommunalfuldmagten. Kommuner må godt sælge overskudskapacitet - hvis det fx er en mild vinter, må kommunen gerne tilbyde ydelser til fx private til markedspris. Men der må ikke være tale om langvarige kontrakter med firmaer og private, og et flertal i teknik- og miljøudvalget vil nu opsige kontrakterne.
En anden kommunal indtægtskilde kan være salg af grunde, men at man ikke kan gøre hvad som helst for at øge salget, måtte Randers Kommune denne uge erkende. Ankestyrelsens tilsyn har nemlig afgjort, at det var ulovlig reklame for et byggefirma, at Randers Kommune i flere år havde en aftale om, at firmaets typehuse blev vist i annoncer for kommunens byggegrunde.
Endnu en afgørelse fra Ankestyrelsen gik denne uge en kommune imod, efter at have været tre et halvt år undervejs. Styrelsen slog fast, at det var i strid med loven, da Glostrup i 2018 gav et mindretal i kommunalbestyrelsen afslag på at få sagsindsigt i en omdiskuteret omkonstituering. Et nyt flertal ændrede på det tidspunkt styrelsesvedtægten, splittede et udvalg i to og satte sig via omkonstituering på alle lønnede poster - minus borgmesterposten. Mindretallet burde altså have haft indsigt i bl.a. kommunens forslag til svar til Ankestyrelsen.
Kommuner er jo også selv tilsynsmyndigheder. Og hvor langt de med loven i hånd kan og vil gå over for svine- og kvægbrug, der udleder for meget ammoniak tæt ved følsom natur, er omdrejningspunkt i to aktuelle sager. Vejen Kommune er blevet stævnet af en kvægavler, der mener at miljøkravene reelt betyder lukning af hans bedrift. Og en på flere måder lignende sag fra Aalborg Kommune skal nu omkring Højesteret.
Denne uge blev der i øvrigt taget fat på en af landets ti store såkaldte generationsforureninger - nemlig oprydningen af giftigt spildevand fra Grindstedværket nedgravet i Kærgård plantage ved Henne Strand. Formanden for Regionsråd Syddanmark Stephanie Lose (V) kalder forureningen for et symbol på fortidens synder.
Vi nærmer os enden på budgetsæsonen. Om en uge skal alle være færdige med andenbehandling og endelig vedtagelse, og i denne uge kom blandt andre Ishøj så langt, efterladende to lokale lister og en løsgænger udenfor budgetaftalen. Også blandt andre Hedensted og Sønderborg nåede i hus med budgetaftaler, hvoraf sidstnævnte var enstemmig, mens førstnævnte var delt med 16 for og et stort mindretal på 11 imod. En skatteforhøjelse på 10 mio. kr. og en gevinst på 30 mio. kr. ved selvbudgettering indgik i ligningen. DK Nyt omtaler alle budgetaftaler løbende, efterhånden som de indgås. Følg med på vores Budget 2023-temaside.
Inden ugens budgetaftaler var faldet på plads, viste en foreløbig opgørelse fra KL i øvrigt, at der var udsigt til en kollektiv økonomisk sanktion fra staten på 420 mio. kr. på grund af skatteforhøjelser. I økonomiaftalen med staten er der lagt op til et samlet ekstra skatteprovenu på maksimalt 150 mio. kr. uden sanktioner fra staten, mens der på opgørelsestidspunktet var langt højere skatteforhøjelse - nemlig 570 mio.
Når pengene er små i de kommunale budgetter er bevaring af historiske bygninger nok ikke øverst i budgettet. Et eksempel er, at den historiske Kruså vandmølle i Abenraa Kommune nu står til nedrivning. Kommune har trodset en anbefaling fra Historiske Huse om at bevare møllen, men omkostningerne vil være for store. Nogle bygningsdele vil dog blive bevaret i et nyt rekrativt område.
Vi runder ugen af med Sprogprisen, som bl.a. Dansk Sprognævn står bag, fordi Sprogprisen 2022 her gik til Region Hovedstaden for dens arbejde med at kommunikere forståeligt - bl.a. med at forenkle hospitalernes information til patienterne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.