Det har til gengæld næsten fyrre procent af lederne i det private. Men lederne får i vidt omfang uddannelsen siden hen i lederjobbet - generelt har otte ud af ti en lederuddannelse.
Kun sytten procent af de kommunale ledere havde en lederuddannelse før deres første lederjob. En langt mindre del end i den private sektor - her havde hele 38 procent af lederne en lederuddannelse med i bagagen før første lederjob.
Lederne i regionerne ligger næsten lige så højt med en andel på 32 procent. Staten ligger midt i mellem: Her havde hver fjerde leder (24 procent) lederuddannelse inden det første lederjob.
Det viser en ny undersøgelse fra FTF - nemlig dette års udgave af FTF's årlige store lederundersøgelse, Lederpejling, som er foretaget blandt ca. 900 ledere på både offentlige og private arbejdspladser. Ud af sine i alt 450.000 medlemmer repræsenterer FTF omkring 30.000 ledere, oplyser fagforbundet.
- De små arbejdspladser i kommunerne har længe været der, men i løbet af de seneste 15-20 år er de i takt med New Public Management og decentralisering blevet meget mere selvstyrende end før. Men på de små institutioner har der ikke været den samme tradition for ledelse som kompetence i sig selv, som der længe har været på større enheder både i det offentlige og i det private. På de små steder har der mere været en slags 'kollegial ledelse'. Populært sagt: én skal jo planlægge ferien og have styr på budgettet. Og resten snakker vi om i fællesskab. Man har ikke opfattet lederen, som én der tager ansvaret og lægger retningen med reference til den overordnede styring. Men det er klart på vej nu, siger Troels Schultz Larsen, fra Institut for Samfund og Globalisering ved RUC, der har bearbejdet undersøgelsens resultater for FTF.
Der er stor forskel på udviklingen inden for de forskellige faggrupper i FTF. Det er især gået tilbage for medlemmerne af Dansk Socialrådgiverforening: I 2008 havde 25 procent af lederne i denne gruppe en lederuddannelse før første lederjob, i 2010 er det kun 14 procent. Det viser en sammenligning med Lederpejling 2008.
Langt de fleste ledere (82 procent) har en lederuddannelse, er i gang med én eller har dele af en lederuddannelse, viser undersøgelsen. Diplom i ledelse er den mest udbredte lederuddannelse blandt FTF-ledere. En tredjedel (33 procent) af lederne i undersøgelsen, har enten gennemført en hel eller dele af den offentlige anerkendte Diplom i ledelse.
Se udviklingen for FTF's områder
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.