Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Det blev et pænt nej tak, da Danmark tilbød Italien forældede respiratorer. Det koster udenrigsministeren en næse.
Foto: Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix

Kofod får næse for ubrugelige respiratorer til Italien

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har allerede fået en del kritik og nu også en næse for respirator-sag.

FOLKETINGET: Et flertal i Folketinget giver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en politisk næse, i sagen om at Danmark tilbød ældre og ubrugelige respiratorer til Italien i forbindelse med coronakrisen.

Respiratorerne var uegnede til covid-19-patienter, viste det sig. I en pressemeddelelse 8. april sagde Kofod ellers, at respiratorerne var en 'solid håndsrækning' til vores 'italienske venner'. Men efterfølgende stod det altså klart, at de var for dårlige til at behandle den type lungesvigt, som coronapatienter er ramt af.

Næsen til Kofod er givet onsdag efter et samråd om sagen. Flertallet består af Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative samt de to regeringsstøtter De Radikale og Enhedslisten.

Det vi kunne tilbyde

- Vi stod i en helt ekstraordinær situation, hvor der var stor usikkerhed om epidemiens udvikling.

- Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at respiratorerne ikke var covid-19-egnede, for så havde jeg udtrykt mig anderledes, sagde Kofod på samrådet.

Efter samrådet gentager Kofod sit budskab:

- Jeg fortryder mit ordvalg om det bidrag. Jeg ville ønske, at vi kunne hjælpe mere. Tidligere og hurtigere. Men sandheden var, at det var det, vi kunne tilbyde.

En varevogn med 13 respiratorer er dog nu sendt fra Middelfart til Rom. Her skal de skal gøre gavn i et hårdt presset italiensk sundhedsvæsen.

Ritzau