Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Københavns grønne strategier virker

Grøn bystrategi skaber ikke kun grøn vækst, grønne arbejdspladser og lavere CO2-udslip - men også har sociale og økonomiske fordele for byen som helhed
13. OKT 2011 8.58

KØBENHAVN: I kølvandet på de stadigt mere negative udsigter for en global klimaaftale, er byerne blevet udråbt til driverne af den grønne vækstøkonomi. En ny analyse viser, at København placerer sig godt, når det kommer til at skabe både grønne arbejdspladser og grøn vækst.

Fra 2004-2009 steg omsætningen i den grønne sektor i hovedstadsområdet således med 55 pct., og sektoren havde alene i 2009 en omsætning på mere end 50 mia. kr., oplyser kommunen.

Samtidig har hovedstadens grønne sektor oplevet en eksplosiv vækst i eksporten med en samlet stigning på 77 pct. fra 2004 til 2009 - dvs. årlige vækstrater på omkring 12 pct. Dertil kommer, at Københavns grønne sektor er 44 pct. mere produktiv end gennemsnittet for hovedstadsområdet.

Det viser en ny analyse 'Copenhagen: Beyond Green - the socioeconomic benefits of being a green city'. Analysen afdækker for første gang de konkrete resultater af Københavns grønne byudviklingsstrategi og er lavet af Green Growth Leaders, et samarbejde grundlagt af DONG Energy, Realdania, Københavns Kommune og Mandag Morgen - og som siden har fået tilslutning af Velux Gruppen, DNV og Vestas som strategiske partnere.

Analysen påviser desuden, at hovedstadens ambitiøse grønne bystrategi ikke kun er med til at skabe, grøn vækst, grønne arbejdspladser og nedbringe CO2-udslippet - men også har en lang række dokumenterede sociale og økonomiske fordele for byen som helhed.

Cyklisme sparer penge
Et konkret eksempel er Købehavns massive investeringer i cykelstier, som ikke kun har medført fald i CO2-udledning og forbedret borgernes sundhed og livskvalitet, men også forbedret byens økonomi. I 2010 blev cyklen brugt i 35 pct. af alle ture til arbejde eller uddannelse i København, hvilket er lig en økonomisk besparelse på 243 mio. kr. i kraft af reduktion i trafikpropper og bilulykker.

Tilsvarende har en vandbesparelsesstrategi fra kommunen resulteret i en reduktion i vandforbruget på 26 pct. Dette udgør en besparelse på 474 mio. kr. årligt. Endnu et eksempel er havnebadet, som ikke blot har forbedret miljøet og skabt et attraktivt bymiljø for Københavnerne, men også har øget værdien på lejligheder med 57 pct. og medført en stigning på mere end 300 pct. i antallet af cafeer nær havnebadet.

- Analysen demonstrerer, at København har udvist stærkt politisk lederskab, når det kommer til at styrke og fremme væksten i den grønne sektor. Hermed har byen opnået en række sociale og økonomiske fordele, og forbedret den grønne sektors internationale konkurrenceevne markant. Købehavns succesfulde politiske linje når det kommer til grøn vækst kan tjene som en rollemodel for andre byer i C40 netværket, siger Julie Chapgier, chief financial officer og director of operations ved C40 Climate Leadership Group, Bloomberg Foundation.


Foto: http://www.flickr.com/photos/16nine/with/2826782087/