Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

København roses som grøn rollemodel

København får topkarakter som rollemodel for bæredygtig byudvikling. Toppolitikere og topembedsmænd fra 37 metropoler i alle verdensdele peger på Barcelona og København som verdens mest beundrede metropoler foran London, München og Melbourne

KØBENHAVN: Det globale rådgivningsfirma Ernst & Young har gennemført en undersøgelse med deltagelse af politiske topledere og topembedsmænd fra 37 storbyer, med det formål at tegne et billede af byernes konkurrenceevne.

Hovedparten af analysen består af byernes selvevaluering, men Ernst & Young spurgte også hvilke storbyer, som er den mest beundrede rollemodel. Her peger byernes politiske og administrative topledelser på København, der kommer ind på en andenplads - kun overgået af Barcelona.

- København bliver fremhævet for sin grønne linje og for dialogen med borgerne, ligesom det langsigtede mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025 også er med til at vække international opmærksomhed. Et godt ry i udlandet giver os et godt afsæt for at tiltrække investeringer og kvalificeret arbejdskraft, og jeg vil gøre mit for at omsætte det til økonomisk vækst, hvor København sakker bagud i forhold til andre byer.

Inspiration fra København
- Vi er blandt andet i gang med at lave et internationalt katalog over københavnske klimaløsninger som vandrensning og fjernvarme, så verdens storbyer kan lade sig inspirere og efterspørge københavnsk viden, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Også hos Ernst & Young er der tilfredshed med Københavns fremtrædende placering på ranglisten.

- København opnår en meget flot placering. Byen er lille i forhold til mange af de andre, og det gør ikke placeringen mindre flot, men København skal arbejde stenhårdt for at fastholde en international førerposition, siger Jonas Groes, som er leder af offentlig sektor teamet i Ernst & Young i Danmark.

Ledelsesmæssig kapacitet
Han understreger, at styr på økonomien og en robust forvaltning er afgørende for at kunne gennemføre de politiske prioriteringer i alle storbyer. Det kræver kompetence og ledelsesmæssig kapacitet at skabe en effektiv styring af ressourcer og dermed opnå det nødvendige finansielle råderum til at føre de politiske prioriteringer ud i livet.

København står dog ikke alene med ønsket om en stærk miljøprofil. Den globale undersøgelse viser, at 41 pct. af de adspurgte byer investerer eller giver aktiv støtte til udvikling af industrivirksomheder inden for grøn energi og innovation. 57 procent støtter grønne virksomheder og hele 78 procent arbejder aktivt på at nedsætte deres CO2-udledning.

Konkurrencen globalt om at skille sig ud i forhold til bæredygtighed og miljø bliver hård og kommer til at kræve et robust økonomisk grundlag og en sammenhængende strategisk satsning. som kun bliver overgået af Barcelona. I top fem finder man desuden London, Melbourne og München.